Terug naar overzicht

Recordaantal Nederlandse studenten naar het buitenland

Pabo Edukans 004Bijna een kwart van de Nederlandse studenten gaat korte tijd naar het buitenland voor een studie of stage. Nog eens 2 procent volgde er een volledige opleiding.

In 2013-2014 had 24 procent van de afgestudeerden buitenlandervaring opgedaan tegen 22 procent van de lichting vóór hen, blijkt uit een analyse van internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic. Deze studenten bleven ingeschreven bij hun universiteit of hogeschool en behaalden een aantal studiepunten in het buitenland: gewoonlijk dertig of zestig.

Nederland zit nu al boven de Europese doelstelling van 20 procent voor 2020. Maar of dat zo blijft is de vraag. De invoering van het leenstelsel in 2015 kan leiden tot een daling van de positieve trend, vreest EP-Nuffic.

Populairst
De populairste bestemmingen voor Nederlandse uitwisselingsstudenten zijn het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland.

De reislust verschilt nog altijd flink per opleiding. Zo’n 60 procent van de studenten landbouw en milieu gaat op uitwisseling. Van de leraren in opleiding en van universitaire rechtenstudenten trekt maar 14 procent de stoute schoenen aan. Avans staat van alle hoger onderwijsinstellingen met 18 procent op een 37ste plaats.

TOP tien instellingen met meeste uitwisselingsstudenten
HAS Den Bosch 97 procent
Hotelschool The Hague 95 procent
Wageningen Universiteit 63 procent
Vilentum Hogeschool 58 procent
Universiteit Maastricht 58 procent
Design Academy 55 procent
TU Delft 52 procent
NHTV Breda 48 procent
TU Eindhoven 46 procent
Stenden Hogeschool 42 procent

© HOP, bron: EP-Nuffic

Volledige opleiding
Nederland telt relatief nog altijd weinig studenten die een volledige bachelor- of masteropleiding in het buitenland volgen. Van de lichting afgestudeerden in 2013-2014 deden bijna 13.700 studenten dit, oftewel 2 procent van het totaal. Het Europese gemiddelde is 3,3 procent. Alleen Noorwegen, Zwitserland, Duitsland en Zweden steken daar bovenuit.

Vlaanderen is nog altijd de belangrijkste bestemming voor Nederlandse ‘diploma-studenten’ (3.450), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (3.300) en de Verenigde Staten (1.900).

In het magazine van Punt vertellen Avansstudenten iedere maand over hun verblijf in het buitenland:

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?