Terug naar overzicht

Universiteiten moeten schakelstudenten beter steunen

Foto: Flickr/Risastla https://flic.kr/p/5otdQ8Universiteiten moeten schakeltrajecten beter onder de aandacht brengen bij bachelorstudenten en geen aanvullende eisen meer aan hen stellen. Ook moeten zij kunnen lenen bij DUO, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Hbo’ers moeten nu te veel hindernissen overwinnen voor ze aan een universitair schakeltraject mogen beginnen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor wo-bachelors die een andere richting willen inslaan.

Stokkende doorstroom
In een debat met minister Bussemaker drong de Kamer er vorige week op aan dat er snel iets moet gebeuren aan de stokkende doorstroom van hbo’ers naar de universiteit. Minister Bussemaker wil eerst een onderzoek afwachten, maar dat gaat de Tweede Kamer niet snel genoeg.

Een ruime meerderheid stemde voor een motie van de PvdA-Kamerleden Mei Li Vos en Amma Asante. Die wil dat universiteiten hun schakeltrajecten actief gaan aanbieden en een einde maken aan het stellen van aanvullende eisen. Ook moet worden onderzocht waarom schakelaars zich bij sommige universiteiten niet kunnen inschrijven als student en daardoor geen studielening kunnen krijgen.

Noodklok
Vorige week luidde de Vrije Universiteit de noodklok over haar schakelstudenten. Het zou te duur worden om de speciale trajecten aan te bieden. Over een tegemoetkoming in die hoge kosten zegt de dinsdag aangenomen PvdA-motie niets. Alleen PVV, CDA, SGP en de Groep Bontes/Van Klaveren stemden tegen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?