Alle deeltijdstudies op één plek

  heel veel deeltijd -1920Wie een deeltijdstudie in het hbo overweegt, hoeft niet meer één voor één alle websites van de hogescholen af te struinen. Het deeltijdaanbod van twintig publieke hogescholen is vanaf nu op één website verzameld.

  Op heelveelindeeltijd is het aanbod van ruim duizend hbo-bachelors, -masters en associate degrees aan twintig Nederlandse hogescholen te zien. Mensen die naast hun baan een hbo-opleiding willen volgen, kunnen zo sneller en makkelijker zien welke mogelijkheden zij hebben.

  Instroom
  De zorgen over de verminderde interesse voor het deeltijdonderwijs spelen al veel langer. Maatregelen als de langstudeerboete (die uiteindelijk niet doorging) en het duurder maken van een tweede studie, zorgden ervoor dat het ‘leven lang leren’ averij opliep en de instroom in het deeltijdonderwijs flink terugliep.

  Een ommekeer is hard nodig, vinden de hogescholen. “De arbeidsmarkt verandert snel”, aldus Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. “Jongeren worden opgeleid voor banen waarvan we niet weten of  die straks nog bestaan. Maar ook werkenden moeten blijven leren, om veranderingen in hun eigen baan te kunnen bijbenen of om tijdig te kunnen overstappen naar een andere baan.”

  Zichtbaarheid
  Al in 2015 sloegen verschillende hogescholen de handen ineen om hun zichtbaarheid te vergroten en de strijd tegen private aanbieders als LOI aan te binden. “We moeten ons meer bekendmaken”, zei Avans toen.

  Daar valt blijkbaar nog steeds veel te winnen. “We willen werkenden laten weten dat wij het grootste opleidingsaanbod voor hen hebben.”, aldus collegevoorzitter Nienke Meijer van Fontys Hogescholen.

  Meer artikelen over

     

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.