Terug naar overzicht

Bijna verkiezingen: partijen jagen op zwevende student

illustratie: Julika RunowWoensdag zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer en partijen zetten alles op alles om de zwevende kiezers aan hun kant krijgen. Met posters, persberichten en debatten mikken ze ook op studenten.

SP-jongeren voerden gisteren actie in dertien studentensteden: ze hesen vlaggen, plakten posters en deelden flyers uit. Want studenten moeten de macht weer terugpakken, meent hun aanvoerder Merel Stoop: “Grote bedrijven bepalen welke opleidingen belangrijk zijn en bestuurders verspillen onderwijsgeld aan vastgoedspeculatie, snoepreisjes en dure auto’s.”

Ook andere partijen willen graag de aandacht van studenten. D66 verspreidde een persbericht over huisjesmelkers die studenten de hoofdprijs laten betalen voor vochtige oude kamertjes. “Het zijn soms net afbraakpanden”, stelt Tweede Kamerlid Paul van Meenen. “Huisjesmelkers komen hier wat D66 betreft niet meer mee weg.”

Stemtrein
Om jongeren te bereiken rijden politici graag mee in de stemtrein van televisiepresentator Tim Hofman. Die wil zoveel mogelijk jongeren overhalen om naar de stembus te gaan en laat hen vragen stellen aan lijsttrekkers.

Zo kreeg Rutte in de trein een vraag over hypotheken en de studieschuld: kunnen oud-studenten straks nog een huis kopen? Daar gaan de banken over, antwoordde hij, en zo zwaar weegt die studieschuld niet. Hij zwaaide met het vermeende miljard voor het hoger onderwijs dat het leenstelsel zou opbrengen.

Er zijn ook veel debatten aan hogescholen en universiteiten. Vier lijsttrekkers kwamen naar de TU Delft voor een onderwijsdebat, maar ook andere kandidaat-Kamerleden kruisten de degens. Ze waren bijvoorbeeld te gast bij de Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. En elke dag komt er een politicus naar de Universiteit Twente.

Dijsselbloem
Van alle bewindslieden lijkt PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het vaakst te vinden bij een universiteit of hogeschool. In deze campagneperiode is hij in het hbo te gast bij Avans, Fontys, NHL, Inholland en de Hogeschool Zeeland, en in het wetenschappelijk onderwijs bij de universiteiten van Utrecht, Rotterdam, Leiden en Tilburg. En dan zien we vast nog een paar bijeenkomsten over het hoofd.

Het veel besproken debat tussen premier Mark Rutte van de VVD en Geert Wilders van de PVV zal plaatsvinden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam – als Wilders tenminste niet alsnog afzegt.

Peilingen
Hoe studenten gaan stemmen, is maar moeilijk te voorspellen. Vrij Nederland stelde vast dat jongeren rechtser zijn dan vroeger en vaak PVV stemmen, maar voor jongeren van hogere opleidingsniveaus zou dat minder gelden.

In Nijmegen wijst een peiling van het universiteitsblad in de richting van GroenLinks en D66. In Utrecht geldt hetzelfde, melden de nieuwswebsites van de hogeschool en universiteit. Aan de Erasmus Universiteit krijgt D66 de voorkeur.

Bij de naburige Hogeschool Rotterdam lag dat een maand geleden anders. Daar was DENK de grootste partij, op enige afstand gevolgd door D66 en de PVV. Maar toen wist ruim 40 procent van de studenten nog niet op wie ze zouden stemmen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?