Terug naar overzicht

CDA-jongeren: ‘Geen basisbeurs, geen kabinet’

 

Foto: wikimediaBij de onderhandelingen over een nieuw kabinet moet het CDA een breekpunt maken van de basisbeurs, vinden de CDA-jongeren. De partij moet niet meeregeren als het huidige leenstelsel in stand blijft.

“Geen basisbeurs, geen kabinet”, schrijft het CDJA in een oproep aan de moederpartij. Naar eigen zeggen hebben de jongeren achter de schermen steun van enkele Kamerleden en leden uit de partijtop. Het herkozen CDA-Kamerlid Michel Rog voelt zich gesteund door het CDJA, zegt hij. “We hebben een duidelijke verkiezingscampagne gevoerd voor het herstel van de basisbeurs in de bachelorfase. Dat is voor ons een belangrijk punt.”

Geen breekpunt voor Rog
Maar Rog wil niet van een breekpunt spreken. “We hebben idealen waar wij ons sterk voor maken. Ik kan niet vooruitlopen op de onderhandelingen, maar onze inzet is het verkiezingsprogramma en samen met het CDJA heb ik altijd tegen dit leenstelsel gestreden.” De jongeren zelf zijn iets radicaler. “Wij hebben wel een breekpunt”, zegt Klaas Valkering van het CDJA. “Dit is het.” Hij begrijpt wel dat je in onderhandelingen soms water bij de wijn moet doen en niet op alle punten je zin kunt krijgen. “Maar dit is voor ons, voor jongeren, het allerbelangrijkst.”

Het CDJA wijst op de hoge studieschulden en vreest dat jongeren met laagopgeleide ouders minder snel gaan studeren. Het liefst zou Valkering willen dat de basisbeurs voor masterstudenten ook terugkeert, “maar dat wordt wel heel moeilijk”.

Stemmen op partijcongres
“Mocht het CDA de basisbeurs toch laten vallen, dan hebben de jongeren nog een stok achter de deur”, dreigen ze in hun persbericht. Ze willen desnoods een partijcongres bij elkaar roepen om het coalitieakkoord te beoordelen. “Het partijcongres stemde eerder in grote meerderheid voor de herinvoering van de basisbeurs en het CDJA verwacht dat de leden hierover nog niet van mening zijn veranderd.”

Momenteel onderhandelt het CDA met VVD, D66 en GroenLinks over de vorming van een nieuw kabinet. Deze drie partijen hebben samen met de PvdA de basisbeurs afgeschaft.

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?