Terug naar overzicht

Flexstuderen kost 5 euro extra per studiepunt

illustratie: Janine JansenJe eigen studietempo kiezen en alleen betalen voor de vakken die je echt volgt? Twee universiteiten en een hogeschool gaan ermee experimenteren. Ze rekenen per studiepunt 5 euro administratiekosten.

Tot 1 maart konden onderwijsinstellingen zich aanmelden voor het experiment. De belangstelling bleek niet overweldigend, maar de proef kan wel van start dankzij Tilburg University, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool Utrecht.

Het idee is dat studenten geen collegegeld voor een heel jaar betalen, maar alleen voor het onderwijs dat ze daadwerkelijk volgen. Zo kunnen ze er gerust een paar maanden tussenuit gaan voor een bijbaan of bestuursfunctie.

Duurder
Ze zijn wel duurder uit dan studenten die het normale tijdpad volgen. Per studiepunt betalen ze 38,45 euro, oftewel 2.307 euro voor een jaar van zestig studiepunten. Dat is driehonderd euro meer dan het gewone collegegeld. Daarvan kunnen de instellingen hun extra administratiekosten betalen.

Vooral de VVD verwacht veel van flexstuderen. Die partij zou nog altijd graag een systeem van ‘leerrechten’ invoeren in het hele hoger onderwijs: een soort tegoedbonnen waarmee studenten zelf kunnen bepalen wanneer ze studeren en waar ze hun onderwijs volgen.

Leerrechten
Premier Mark Rutte deed als staatssecretaris van hoger onderwijs zijn best om dit systeem van leerrechten te introduceren en het was hem bijna gelukt. Een volgend kabinet met de PvdA gooide de plannen in 2007 echter in de prullenmand.

Nu hebben VVD en PvdA het experiment met flexstuderen samen geopperd, met steun van studentenorganisaties ISO en LSVb. De oppositie had aanvankelijk felle kritiek, maar het CDA ziet er nu wel iets in. Het systeem kan bijvoorbeeld voor gehandicapte studenten uitkomst bieden, denkt de partij.

Het ministerie moet de aanvragen van de drie onderwijsinstellingen overigens nog goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting binnen zes weken.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?