Opinie: ‘Avans heeft niets met democratie’

  jake owen met Geert en Fleur-1920Hogescholen en universiteiten zijn linkse bolwerken waar PVV-stemmers belachelijk worden gemaakt, vindt student Bestuurskunde Jake Owen Raats. Dat is een kwalijke zaak want veel studenten gaan op de PVV stemmen, verwacht hij. Hieronder zijn opinie:

  “Diversiteit en gelijkheid, universiteiten en hogescholen lijken er geen genoeg van te kunnen krijgen. Dat is een mooi streven, maar dan zou dit voor iedereen moeten gelden, ook als je PVV stemt. Universiteiten en hogescholen zijn een links bolwerk, waar anti-PVV sentimenten breed gedeeld worden. Waar zowat een op de vier jongeren (en dus studenten) PVV gaat stemmen, zou men verwachten hiervan iets terug te zien.

  ‘In colleges worden de PVV en haar kiezers steevast belachelijk gemaakt’

  Framing
  Niets is minder waar. Zo worden de lessen “duurzaamheid” op Avans gegeven door een GroenLinks-docent (objectiviteit?!), waar zij vrolijk groene leugens etaleert en stelt dat terrorisme het gevolg is van economische groei. In colleges worden de PVV en haar kiezers steevast belachelijk gemaakt. Zo kreeg mijn opleiding te horen dat mensen die tegen AZC’s in hun buurt waren laagopgeleid waren, in een andere gemeente was namelijk minder weerstand, want daar woonden meer hoogopgeleiden. Hierin wordt voorbij gegaan aan het feit dat een AZC nooit in een villawijk gebouwd wordt, maar altijd in een wijk met veel sociale huurwoningen. Framing om de PVV-kiezer negatief af te schilderen, terwijl de PVV ook de grootste partij blijkt te zijn onder hoogopgeleiden.

  Dan zijn er nog de democratie-hatende docenten op Avans. In een Punt-artikel stellen twee docenten dat de PVV uitgesloten moet worden van regeringsdeelname. Van één van de docenten (communicatie, cultuur en ethiek), Youssef Azghari, was het te verwachten: hij noemt Wilders op Twitter een “clown”. De andere docent, Arend Geul, geeft les op de opleiding Bestuurskunde (!). Hij liegt dat het Kabinet Rutte I viel door de PVV, iets wat Hans Hillen (minister in het betreffende kabinet) onlangs ontkende.

  ‘Ik werd uitgelachen voor het steunen van een democratisch gekozen president’

  Uitgelachen
  Dat democratiehaters lesgeven aan studenten heeft effect, blijkt wel uit de reacties op het artikel over mijn bezoek aan de inauguratie van Donald Trump. Er werden bakken met haat uitgestort over mij, ik werd uitgelachen en belachelijk gemaakt voor het steunen van een democratisch gekozen president.

  Ik hoor deze democratie-haters elke keer benadrukken dat Clinton toch echt méér stemmen kreeg dan Trump. Ik hoor diezelfde mensen nooit over de kiessystemen in het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk, die de UKIP en het Front National telkens zwaar benadelen.

  Huilen doe je bij je moeder, niet in de collegezaal of in het hogeschoolblad. Maar mensen die geen verstand hebben van democratie, zullen dat waarschijnlijk niet begrijpen.

  Mooi streven

  Zoals ik mijn column al begon, diversiteit en gelijkheid is een mooi streven. Waarom geldt dit dan niet als je toevallig fan bent van Donald Trump, of wil gaan stemmen op de PVV?”

  Jake Owen Raats is tweedejaarsstudent Bestuurskunde in Den Bosch.

  Meer artikelen over

           

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Deze docent verteld dat de PVV zijn extreme uitspraken juridisch niet waar kan maken, maar gebruikt om andere politici kritisch te laten kijken naar bepaalde vraagstukken.
   ps. lees het programma van de pvv eens, dat gaat niet samen met gelijkheid

  • Het is niet waar dat iedere docent anti-PVV les geeft. Een juridisch docent van mijn opleiding en tevens hoofd van de examencommissie heeft tijdens onze les zelfs gezegd dat politici als Geert Wilders nodig zijn om de maatschappij wakker te schudden

  • Duidelijk: mensen die het niet met je eens zijn, zijn democratie-haters. Misschien is dit iets voor jou: http://wapo.st/2mpoPWx. Wel het slachtofferschap blijven claimen natuurlijk. Dat is belangrijk.

  • Het belachelijk maken van de PVV in colleges herken ik. Het is niet aan het onderwijs om een politieke partij op te hemelen of af te schieten, zij zou alleen uitleg moeten mogen geven over visies waarna de student de (politieke) mening zelf vormt.

  • Ergens is het wel te verwachten, op het hoger onderwijs minder PVV stemmers. Ik spreek ook regelmatig mensen van de uni, daar zijn de PVV’ers erger in de minderheid. Ik wil niet zeggen dat er een verband is tussen opleiding en PVV. Wel impliceren.

  • Dit opiniestuk is zo inconsistent en factfree dat ik niet weet waar ik moet beginnen. De boosheid die ik er in lees lijkt me echter makkelijk op te lossen. Kan iemand Jake snel een knuffel en een kopje soep geven?

  • Jake, als PVV’er vraagt om gelijkheid, maar de PVV zelf staat ook niet voor gelijkheid. Aangezien moslims niet gelijk staan aan christenen. Of wat dacht je van allochtonen versus autochtonen in de ogen van de almachtige Geert en de PVV?

  • Hypocriet als de nete, ga in gesprek met mensen voordat je weer in je slachtofferrol kruipt. Sad!

  • Bedankt voor het artikel.
   Ik heb me weer vermaakt, leuk satirisch stuk.
   Daarnaast blijf ik je wel uitlachen voor je standpunten. Doei.

  • > Huilen doe je bij je moeder, niet in de collegezaal of in het hogeschoolblad.

   Vanwaar dan deze column?