Terug naar overzicht

Recensie: belangrijk betoog voor nut en noodzaak van werk in een gerobotiseerde samenleving

Volgens wetenschappers staan we voor een grote omwenteling in de menselijke geschiedenis: er zijn steeds meer mensen en steeds minder arbeidsplaatsen. In zijn non-fictie boek Werk in de 21e eeuw schetst Ryan Avent waarom robots en computers steeds meer banen overnemen.

Die voortdenderende digitalisering is een groot gevaar voor de economie en alleen de rijken lijken te profiteren. Avent vergelijkt de huidige digitalisering met de Industriële Revolutie, de laatste keer dat er een grootschalige verandering plaatsvond in de wijze waarop mensen hun geld verdienen. Door die periode te bestuderen, is het mogelijk nu al in te spelen op toekomstige veranderingen.

Is het noodzakelijk een periode van ontwrichtende politieke verandering en sociale strijd te moeten doormaken voordat er overeenstemming kan zijn over de verdeling van de welvaart, is de centrale vraag in dit boek.

Feiten
Avent schetst verschillende scenario’s en geeft actuele voorbeelden van welke kant de wereld op kan gaan. Hij plempt het boek zo vol feiten dat het de leesbaarheid soms in de weg staat. Jammer, want deze schrijver houdt een belangrijk betoog.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?