Terug naar overzicht

Column: Ga fietsen met je killerbody

Als medewerker van Avans had je weinig reden tot klagen. Als je op je werk kwam, lagen de appeltjes voor je klaar. Zo tegen een uur of 11, als je toch al zeker een uur hard had gewerkt, was het tijd voor een welverdiende stoelmassage. En aan het eind van je werkdag, rond 14 uur, kon je nog lekker goedkoop gaan sporten.

Maar die tijden zijn voorbij, de maatregelen verdwijnen omdat de preventieve waarde onvoldoende zou zijn bewezen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet betrokken ben geweest bij het onderzoek hiernaar en dus nog wacht op de feitelijke onderbouwing van deze bewering. Maar ik moet óók eerlijk bekennen dat ik gewoon mijn eigen appel meeneem, om 11 uur een rondje loop en aan het eind van mijn werkdag buiten ga hardlopen. Daar heb ik geen gesubsidieerd Avansbeleid voor nodig.

‘Aan het eind van je werkdag, rond 14 uur, kon je nog lekker goedkoop gaan sporten’

Wat we ervoor terugkrijgen? Het pakket met de even briljante als afgezaagde naam BRAVO: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Over de naam hebben de betrokkenen waarschijnlijk nog het langst nagedacht, want de inhoud is niet heel spannend. Iets vaags met workshops, bedrijfsartsen, fietsen en voorlichting. Ik zal je de details besparen, die kun je als hbo’er prima zelf invullen.

Hoe dan ook, ik vind het onzin(nig). Iedereen weet het toch: 2 ons groente, 2 stuks fruit en minimaal een half uur bewegen per dag. Roken is slecht, en alcohol ook. Maar dat laatste is gewoon te lekker, dus een beetje zondigen mag best. Daarnaast, open je ogen en kijk om je heen. Het stikt van de fitgirls, healthy shakes, chickslovefood, killerbody’s, dieetgoeroes, slowjuicers en hippe flexitariërs. Neem daar een voorbeeld aan.

‘Gebruik je lunchpauze om te gaan lopen met die leuke collega’

Wat ik wil zeggen: daar heb je geen voorlichting van de baas voor nodig. Dus gebruik je lunchpauze om te gaan lopen met die leuke collega en een quinoasalade te eten, laat die auto eens staan en ga fietsen, laat die sigaretten thuis en trek je hardloopschoenen een keer aan. En wil je die massage toch onder het genot van een glas wijn, kijk dan je vriend(in) een keer lief aan. Dan kun je straks met je killerbody goedkoop fietsen naar je werk. Met in je tas je appeltje van thuis. Dat dan weer wel.

Michael Doove is docent taal- en communicatieve vaardigheden aan de Juridische Hogeschool

Punt. Of had jij nog wat?

Tom

Het bezuinigen op open deuren columns is overigens ook geen overbodige luxe.

2017-04-07 12:18:27

Meer lezen?