Terug naar overzicht

Europese Commissie overweegt juridische stappen tegen Hongarije

Foto: WikipediaOok eurocommissaris Frans Timmermans maakt zich sterk voor de met sluiting bedreigde Central European University. Hij gaat onderzoeken of Hongaarse regering in strijd met de Europese wet handelt.

Vorige week nam het Hongaarse parlement een wetsvoorstel aan dat ertoe kan leiden dat de gerenommeerde Central European University zijn deuren moet sluiten. Zondag demonstreerden in Boedapest zo’n zeventigduizend mensen tegen de wet.

Academische vrijheid
Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) stelde samen met andere liberale collega’s vragen aan de Europese Commissie. Zij wilden weten wat die gaat doen om de academische vrijheid in Hongarije te garanderen.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, sprak daarop vandaag met de leden over de kwestie. Zijn collega Carlos Moedas zei eerder al bang te zijn dat door het wetsvoorstel de academische vrijheid en de Europese waarden in het gedrang komen.

Dialoog
De Commissie laat zo snel mogelijk uitzoeken of de wet in strijd is met Europese wetgeving. Dat is volgens Timmermans ingewikkeld. Eind deze maand komt er een besluit over eventuele vervolgstappen. In de tussentijd dringt hij aan op een dialoog tussen de Hongaren, de andere lidstaten en het Europees Parlement.

De Europese D66-fractie vindt de reactie van Timmermans te afwachtend: “De Commissie zou een duidelijk signaal moeten afgeven voor de mensen die daar de straat op zijn gegaan”, zegt een woordvoerder.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?