Terug naar overzicht

Hongaars parlement stemt in met ‘anti-CEU’-wet

Foto: WikipediaHet Hongaarse parlement heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel dat het voortbestaan van de gerenommeerde Central European University (CEU) in Boedapest op losse schroeven zet.

Het wetsvoorstel van de regering Orbán haalde een ruime meerderheid in het door regeringspartij Fidesz gedomineerde parlement. Daardoor moet onder meer de door de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros gesponsorde CEU aan strengere eisen voldoen.

Aparte overeenkomst

Buitenlandse universiteiten moeten straks ook een campus in hun ‘thuisland’ hebben. Voor de CEU betekent dit dat ze een campus moet openen in de staat New York. Bovendien moet er een aparte overeenkomst over het hoger onderwijs komen tussen Hongarije en de federale regering van de VS. De kans dat die daaraan meewerkt, is klein. Soros heeft zijn afkeer jegens Donald Trump nooit onder stoelen of banken gestoken.

De CEU reageert strijdbaar: rector Michael Ignatieff kondigt juridische stappen aan. Volgens hem is de nieuwe wet in strijd met het Hongaarse grondwetsartikel dat de vrijheid van wetenschappelijk onderzoek beschermt.

Zorgen
Europese universiteitenvereniging EUA maakt zich steeds meer zorgen over de autonomie van haar leden. Die worden volgens hen steeds vaker doelwit van politieke bemoeienis. Behalve voor Hongarije vragen de Europese universiteiten  ook aandacht voor Turkije. Na de mislukte coup in juli zouden daar nog zo’n drieduizend ontslagen docenten en onderzoekers werkloos thuis zitten.

Academische vrijheid is het thema van de jaarlijkse conferentie van de EUA op 6 en 7 april. Universiteiten en beleidsmakers zullen er de laatste ontwikkelingen bespreken.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?