Gamer Koen Schobbers krijgt een topsportstatus bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zo krijgt hij meer ruimte om zijn “talent te ontplooien” in combinatie met zijn studie geneeskunde.
“Ik moet tien tot vijftien uur per week trainen. Dat is met mijn coschappen niet te combineren”, zegt Schobbers tegen de NOS. Daarom komt het AMC hem tegemoet: Schobbers kan vanaf nu aanspraak maken op de status die topsporters als Epke Zonderland hebben.
Hierdoor kan hij wat langer over zijn coschappen doen en kan hij tentamendata verschuiven. Ook kunnen topsporters bij studievertraging aanspraak maken op een speciaal geldpotje uit het profileringsfonds.
Signaal
Schobbers is blij. “Als een echt goede universiteit een gamer serieus neemt, laat dat toch wel wat zien”, stelt hij. Het geeft volgens hem een duidelijk signaal af aan andere universiteiten en aan sportkoepel NOC*NSF.
Maar die laatste reageert afwachtend. Een woordvoerder vindt het “heel goed” dat universiteiten talentvolle jongeren de kans geven zich te ontwikkelen, maar of gamen daadwerkelijk als sport beschouwd moet worden, laat hij in het midden. “Dat is ter beoordeling aan de instelling zelf.”
Hoe NOC*NSF zelf naar deze zogenoemde ‘e-sports’ kijkt, hangt af van de internationale gemeenschap. Slot: “Als daar besloten wordt dat gamen een sport is, wat niet onwaarschijnlijk is omdat dat in veel landen al het geval is, zullen wij in Nederland volgen. Maar tot nu toe wachten we af.”
Verslaving
Is het risico op verslaving niet groot, wanneer iemand elke dag een paar uur gamet? “Dat verschilt”, zegt een woordvoerder van Jellinek, een kliniek gespecialiseerd in verslaving. “Je kunt er heel professioneel mee omgaan: dit is mijn baan en daar besteed ik zoveel uur per week aan. Het gamen is dan een carrière en heeft een duidelijk doel. Dat is bij verslaving niet het geval.”
Maar de grens is dun, erkent de woordvoerder. “Topsport is een passie, en dat ligt sowieso dicht tegen een verslaving aan. Mensen zijn aan een passie vaak enorm veel tijd kwijt.”
Schobbers behoort tot de wereldtop als het gaat om het online racespel TrackMania. Afgelopen januari verbrak hij een wereldrecordtijd in het spel. Dat is niet zijn enige topprestatie, zei hij tegen Omroep Brabant: “Als ik een wilde gok moest doen, schat ik dat ik tussen de twee- en drieduizend records op mijn naam heb staan.”
Punt. Of had jij nog wat?