Terug naar overzicht

Opletten: telefoonabonnement vanaf vandaag een lening

Wil je een telefoonabonnement afsluiten waarbij je de nieuwste iPhone of Samsung krijgt? Let dan goed op want vanaf vandaag geldt zo’n abonnement als lening.

Er gelden nieuwe regels voor telefoonabonnementen. Zo zijn providers voortaan verplicht te controleren of je genoeg verdient om je abonnement te betalen. Je abonnement wordt net als andere leningen, met uitzondering van de studiebeurs, getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Hypotheek
De nieuwe regels gelden alleen als je een abonnement afsluit voor een toestel boven de 250 euro. De lening staat een tot twee jaar geregistreerd en kan weer van invloed zijn op bijvoorbeeld het krijgen van een hypotheek.

Afbetalen
Wil je een nieuw telefoontoestel van boven de 250 euro maar heb je geen zin in een registratie bij BKR? Dan kun je of het toestel betalen en een sim only abonnement kiezen, of een deel van het toestel meteen afbetalen waardoor het resterende bedrag onder de 250 euro komt.

De regels gelden alleen voor abonnementen die vanaf 1 mei worden afgesloten en verlengingen waarbij je een nieuwe duur toestel krijgt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?