Terug naar overzicht

Gratis tijdschrift over superhelden en wetenschap

Fan van de X-Men, Wonder Woman of Iron Man? Goed nieuws: een onderzoeker aan de TU Delft begint een wetenschappelijk tijdschrift over superhelden, superschurken en superkrachten. En iedereen mag de artikelen gratis lezen.

Spiderman tegen de Green Goblin, Batman versus The Joker en Superman die het opneemt tegen Lex Luthor: films over superhelden – waarbij de aartsvijand natuurlijk niet kan ontbreken – zijn razend populair. Maar hebben ze ook iets met wetenschap te maken?

Superheldenwetenschap
Barry Fitzgerald, postdoctoraal onderzoeker aan de TU Delft, denkt van wel. En daarom begint hij het wetenschappelijke tijdschrift Superhero Science and Technology, maakte Fitzgerald bekend tijdens het eerste internationale symposium over ‘superheldenwetenschap’.

Daar kwamen onderwerpen aan bod als DNA-mutaties, uitwendige skeletten en nanovisie, die zowel met technologische ontwikkelingen als met superhelden te maken hebben. Nadat Fitzgerald als kind de film Superman zag, wilde hij naar eigen zeggen “zo snel mogelijk superkrachten”. Voor zover bekend heeft hij die niet, maar hij doet er wel graag onderzoek naar.

Lezen zonder betalen
Hij stelt de artikelen beschikbaar in open access, zodat iedereen ze kan lezen zonder ervoor te betalen. Zo kan ook het grote publiek met wetenschap en technologie in aanraking komen, denkt Fitzgerald.

Superhero Science and Technology zal worden gepubliceerd op TU Delft Open Journal Systems. De eerste uitgave komt in oktober online.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?