Terug naar overzicht

Studentenvakbond: ‘Laat politici de Tweede Kamer zelf opknappen’

Foto: Flickr/Risastla https://flic.kr/p/5otdQ8Het schiet maar niet op met de formatie, dus komt de Landelijke Studentenvakbond met een eigen regeerakkoord: er kan twee miljard extra naar hoger onderwijs en onderzoek als de overheid minder geld verspilt.

Een miljoenen verslindende restauratie van het Tweede Kamergebouw? Dat kan goedkoper, stelt de LSVb in het akkoord met een knipoog: “Als alle 150 Kamerleden hun handen een beetje uit de mouwen steken, kunnen ze door zelf te klussen al veel voor elkaar krijgen”. Dat scheelt al gauw een half miljard euro. En al helemaal als een grote bouwmarktketen als Hornbach korting zou geven.

Belastingdienst
En wat te denken van de dure hervorming van de Belastingdienst, die zo’n achthonderd miljoen euro heeft gekost? “Daarvan kan je ook de basisbeurs voor iedereen financieren.”

De overheid zou ook moeten stoppen met “falende ict-projecten”, waarmee volgens de LSVb één tot vier miljard euro in rook opgaat. “In feite sla je twee vliegen in één klap: de overheid gaat beter functioneren én je kan miljarden investeren in hoger onderwijs.”

Collegegeld omlaag
De studentenbond ziet verder graag dat het collegegeld wordt verlaagd naar 1.500 euro. Dat zou zeshonderd miljoen kosten. Tel daar een half miljard bij op voor onderwijs en onderzoek en honderd miljoen om de werkdruk voor docenten te verlagen, en je komt uit op twee miljard aan investeringen.

“Ik kan niks bedenken wat de partijen hier op tegen kunnen hebben”, zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. “Als ze deze plannen overnemen, hoeven ze in ieder geval niet meer na te denken over hoger onderwijs.”

Hij hoopt dat het LSVb-initiatief navolging krijgt: “Wij roepen andere maatschappelijke organisaties op hetzelfde te doen op thema’s als arbeidsmarkt en milieu, misschien schiet het dan eindelijk eens een beetje op.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?