Terug naar overzicht

Water tappen uit de lucht: de uitkomst voor droge ontwikkelingslanden

Elise MerkxWater oogsten uit condens. Het klinkt onmogelijk, maar het zou een oplossing kunnen zijn voor droge Afrikaanse landen zoals Oeganda en Somalië. Vierdejaarsstudent Small Business & Retail Management Elise Merkx liep haar afstudeerstage bij Eco Fountain, het bedrijf achter dit bijzondere concept.

Kan je wat meer vertellen over je afstudeerstage?
Eco Fountain condenseert water uit de lucht. Er worden dus waterdruppels van waterdamp gemaakt. Het idee is mooi. Je helpt droge gebieden met hun grootste worsteling en het is ook nog duurzaam. De uitvoering ligt helaas wat ingewikkelder.”

Wat maakt het zo moeilijk?
“Rien en Mohamed zijn innovatief, maar missen nog het netwerk en de allure om de plaatselijke bevolking of machthebbers te overtuigen. Ze zijn sinds vorig jaar bezig, dus het is echt een startende onderneming. Ik hielp met het commercialiseren, maar met een groot netwerk of een prominente, lokale ambassadeur zou het natuurlijk vlotter gaan. Dat is overal in de wereld zo.”

Was dat niet frustrerend?
“Jawel. Dat was de grootste uitdaging voor mij. Het liefst had ik gezien dat het idee gerealiseerd werd mede dankzij mijn bevindingen, maar het heeft meer tijd nodig. Rien en Mohamed moeten een budget toegewezen krijgen van plaatselijke overheden of samenwerken met lokale partners. Ik heb wel een communicatieplan opgesteld dat hen hopelijk verder helpt, maar voorlopig is het toekomstmuziek. Mijn rol was om het jonge bedrijf te helpen met de internationalisering. Ik ben zelfs twee dagen naar Oeganda geweest.”

‘Ik heb één pelikaan van dichtbij gezien’

Hoe vond je die reis?
Lacht: “Ik heb welgeteld één pelikaan van dichtbij gezien. Rien en ik zijn uit het vliegtuig gerold, naar afspraken gesjeesd en weer het vliegtuig ingerold naar huis. De reis bestond uit taxi’s, hotels kantoren, veel wachten en in vogelvlucht de cultuur leren kennen.”

Wie heb je allemaal ontmoet?
“Onder meer de Oegandese minister-president Ruhakana Ruganda en Amos Nzeyi van het Oegandese Pepsi en Co. Na de reis heeft het echt een week of twee geduurd voordat ik mij realiseerde hoe tof het allemaal was.”

‘De hele wereld heeft er baat bij’

Heb je genoeg voldoening uit je stage gehaald?
“Absoluut. Eco Fountain heeft een ongelofelijk goed idee. De hele wereld heeft er baat bij, alleen is het zo nieuw, dat we geen harde bewijzen kunnen leveren. Dat maakt het voorlopig lastig, maar ik geloof echt dat het dé oplossing is voor het watertekort in droge gebieden.”

Punt. Of had jij nog wat?

Elise Merkx

Beste Gie, Hartelijk dank voor je reactie, ik ga je tip gelijk doorzetten! Groeten, Elise Merkx

2017-06-27 19:29:35

gie steenput

kennen jullie warka water al? http://www.warkawater.org/project/ zij zijn werkzaam in Ethiopië en zijn reeds twee maal vertegenwoordigd geweest op de architectuur biënnale te Venetië succes

2017-06-27 15:21:56

Meer lezen?