Terug naar overzicht

Al aan je derde kop koffie? Goed bezig!

Goed nieuws: het drinken van je dagelijkse bakkie troost vergroot de kans op een langer leven. Eén koffie per dag levert al gezondheidswinst op. Bij drie koppen is die winst optimaal. Dat blijkt uit twee grootschalige Europese en Amerikaanse onderzoeken, die maandagavond zijn gepubliceerd in tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Wetenschappers ontdekten dat een hogere mate van koffieconsumptie in verband stond met een lager risico op ziekten die te maken hebben met de spijsvertering en de bloedsomloop. Voor de onderzoeken volgden wetenschappers ruim een half miljoen volwassenen uit tien Europese landen (waaronder Nederland).

Gunstiger effect bij mannen
Mannen die minstens drie koppen koffie per dag drinken hebben 18% minder kans om te overlijden aan welke aandoening dan ook dan niet koffiedrinkers. Vrouwen die dezelfde hoeveelheid koffie drinken profiteren iets minder: zij hebben 8% minder kans te overlijden aan welke aandoening dan ook dan niet koffiedrinkers van hetzelfde geslacht. Mannen profiteren dus het meest van de gunstige effecten van koffie.

Massaal aan de koffie bij Avans
Avansmedewerkers zijn echte koffieliefhebbers. Per jaar gaan er zo’n 2,2 miljoen bekers koffie op. Ook studenten zijn zich erg bewust van hun gezondheid. Zij kochten maar liefst 173.365 bekers koffie in de kantine.

Respondenten in Denemarken drinken het meeste koffie (900 milliliter per dag), in Italië‎ het minst (92 milliliter per dag). Koffiedrinkers leven over het algemeen wel minder gezond. Ze eten minder fruit, drinken en roken vaker en eten ook meer vlees.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?