Terug naar overzicht

6 procent meer eerstejaars aan hogescholen

Er hebben zich bij hogescholen meer eerstejaars aangemeld dan vorig jaar om deze tijd: de groei is 6 procent. Vooral studies in de gezondheidszorg zijn populair, blijkt uit de voorlopige cijfers.

Vorig jaar hadden de hogescholen eind augustus ruim 140.000 aanmeldingen binnen, nu bijna 150.000. Ze zitten dus in de lift.

De aanmeldingen geven een indicatie van de trend, maar het is nog niet bekend hoeveel eerstejaars daadwerkelijk aan de start verschijnen. Meestal is dat grofweg een derde minder. Pas in het voorjaar wordt het officiële aantal vastgesteld.

Vervroegde deadline
Afgelopen jaar kwam de teller net niet boven de honderdduizend eerstejaars, nu worden het er vermoedelijk iets meer. Opvallend is de stijging bij gezondheidszorg, waar zich 11 procent meer studiekiezers aanmelden. Misschien komt dat ook door de vervroegde deadline voor lotingstudies: studiekiezers moesten eerder de knoop doorhakken. Terugtrekken kan altijd nog, zullen sommigen hebben gedacht.

Bij techniek blijft de groei een paar tienden onder het landelijke gemiddelde van 6,2 procent, maar dat kan makkelijk veranderen. Studies in taal & cultuur stijgen het minst (4,1 procent).

Aan de universiteiten lijkt de toestroom nog groter: zij tellen 13 procent meer aanmeldingen dan vorig jaar. Maar de daadwerkelijke groei zal waarschijnlijk minder hoog zijn, verwachten ze.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?