Terug naar overzicht

Het is officieel: bingewatchen is slecht voor je

Nog één aflevering en dan ga je écht slapen … Je herkent het vast en met de komst van Netflix en HBO is het allemaal nog verleidelijker geworden. De mentale opwinding die dit zogeheten bingewatchen met zich meebrengt, zorgt voor een minder goede slaap, blijkt uit onderzoek.

Logisch dat je minder slaapt als je tot diep in de nacht nieuwe afleveringen van een serie kijkt. Maar het is nu ook officieel bewezen dat bingewatchen slecht voor je is. “Het probleem ligt niet bij de slaapduur, want het merendeel slaapt acht uur per nacht”, zegt onderzoekster Liese Exelmans van de Universiteit van Leuven. “De kwaliteit van de nachtrust is daarentegen wel beduidend slechter.”

Onregelmatige hartslag
“We denken dat mensen intens betrokken raken bij de content en erover blijven nadenken, ook wanneer ze willen gaan slapen”, vertelt Exelmans. Het resulteert in een hogere of onregelmatige hartslag en zorgt ervoor dat mensen mentaal alert zijn. Bingewatchers kunnen volgens haar vaak moeilijker in slaap vallen en krijgen soms te kampen met vermoeidheid of zelfs slapeloosheid.

Slechte slapers
Acht op de tien jongvolwassenen kijkt regelmatig meerdere afleveringen achter elkaar en een op de vijf zelfs meerdere keren per week. Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie slechter slaapt dan leeftijdsgenoten zonder serieverslaving. Opvallend: uit onderzoek blijkt dat hetzelfde verschijnsel niet voorkomt bij mensen die een avondje gewoon voor de buis hangen. Voor het onderzoek werden 423 jongeren tussen 18 en 25 jaar bevraagd over hun kijkgedrag en slaapkwaliteit.

Lees een boek
De oplossing tegen slaapproblemen na bingewatchen volgens de onderzoekster: “Even helemaal iets anders doen zoals een boek te lezen of zelfs gewoon een halfuurtje ontspannend tv-kijken.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?