Terug naar overzicht

Bestanden opslaan was nog nooit zo leuk dankzij uitvinding CMD-student

Met zijn zelfontworpen Save-Button liet hij menig uitvindershart sneller kloppen tijdens de Eindhovense Maker Faire 2017. Sander van Beek is net afgestudeerd in Communicatie & Multimedia Design en Willie Wortel in de dop.

Techniek zit in zijn bloed. Uitvinden ook, al is dit zijn eerste afgemaakte project. In de lades onder zijn bed wachten nog een heleboel losse onderdelen op zijn magische handen. Sander: “Eigenlijk is het een soort knutselen. Friemelen aan zo’n project tot het perfect werkt, dat is heel ontspannend.”

Met de paplepel ingegoten
Enthousiast haalt hij zijn Save-Button uit elkaar. “Kijk, zo kun je zien hoe het werkt.” Een microchip in het midden, daaromheen een rood, groen en geel draadje. Hij blijft bescheiden: “Heel simpel eigenlijk.” Makkelijk praten voor een jongen die in zijn jeugd altijd computers uit elkaar haalde met zijn vader, die ook nog eens programmeur is.

De bedoeling van de Save-Button is wél simpel. Dat is letterlijk bestanden opslaan. Wanneer je normaal de toetscombinatie ctrl-s gebruikt, geef je nu een flinke ram op de knop. “Heel fijn als je eindelijk een project hebt afgerond waar je heel hard aan hebt gewerkt.” De Save-Button is via USB aan te sluiten op elke computer en ziet er uit als een mega ‘diskette’, het klassieke opslaan-icoontje.


De Save-Button, met op rechts de binnenkant

Positieve reacties
Die eenvoud is misschien wel waarom mensen zo belangstellend zijn. Sander kreeg veel positieve reacties van bezoekers van de Maker Faire, een wetenschapsfestival en -beurs waar ruim tweehonderd creatievelingen bij elkaar komen om te laten zien wat ze maken.

Hebbedingetje
Samen met een paar studiegenoten mocht hij met zijn innovatieve idee in een kraampje staan. Hij was verbaasd dat mensen zijn Save-Button wilden kopen: “Ik had er zes meegenomen en ze waren al snel verkocht. Mensen vinden het idee van een fysieke knop verfrissend. Gewoon van hout, zwaar en niet kapot te krijgen. Misschien zijn ze een beetje klaar met techniek en vinden ze de eenvoud van deze knop prettig. Bovendien is het een grappig hebbedingetje.”

Sander heeft de smaak te pakken en is van plan om zijn uitvinding online te gaan verkopen. Ook is hij al bezig met een vervolg op de Save-Button. Deze keer wordt het een houten volume knop, waar je aan kunt draaien om het geluid op je computer harder te zetten.

Punt. Of had jij nog wat?

Jans

Zure reacties van mensen die zelf niks kunnen verzinnen.

2017-09-19 13:06:38

Jack

"Techniek zit in zijn bloed." Dan ga je geen CMD studeren...

2017-09-15 18:21:35

Frans

Bram heeft 100% gelijk. Wat een vreselijk onzinnige "uitvinding" met 0 toegevoegde waarde.

2017-09-15 15:38:46

Bob

Toch wel gaaf een fysieke knop! Edwin Hahahahaha heerlijk, zo even die zure prut uit Bram zijn reactie. Ik denk dat het een heel goed product kan worden voor de massaverkoop, en massa is kassa.. toch?;-) Kijk maar naar de nieuwe ingang van de Avans:D

2017-09-13 16:35:46

Edwin

Heb je zand in je (***deel van reactie vewijderd door redactie Punt***), Bram?

2017-09-13 16:09:15

Bram

Een afgestudeerde CMD'er, met een BSc en ing. titel knutselt iets wat nog onvoldoende is voor een havo profielwerkstuk. En Punt schrijft een artikel die de jongeman nog net niet de nieuwe Elon Musk noemt?

2017-09-13 13:53:16

Meer lezen?