Terug naar overzicht

Dagboek van een DWDD-stagiair

Lisa van Acquoij, student Communication & Multimedia Design liep afgelopen studiejaar vijf maanden stage bij De Wereld Draait Door als beeldredacteur. Punt vroeg haar om een dag uit haar stageperiode te beschrijven.

09.00 – 11:30
“Hoe laat ik begin, verschilt enorm per dag. Soms een uurtje of (half) tien, maar soms wat eerder en ook wat later. Eenmaal binnen met een bakkie pleur, regel ik de administratie. Fotografen betalen, kiekjes klaarzetten, dat soort dingen. Dan volgt het grasduinen naar beeldmateriaal. Na de selectie peil ik of er al redacteuren zijn die onderwerpen voor de avond rond hebben. Die verslagen neem ik met de redacteuren door. Vervolgens op zoek naar het juiste, mooiste meest aansluitende beeldmateriaal. En ja, dat beeld moet vaak gekocht en bewerkt worden.”

12.00
“Tijd voor de lunch! Hierna zoek ik beeld uit voor de juiste items. Het lastige is dat veel items nog niet vaststaan, of af zijn. Bij het selecteren hoort ook het bewerken van foto’s en dat is een tijdrovende klus. Voor een uiteindelijke selectie spar ik met de collega die bij het specifieke onderwerp betrokken is.”

17.00
“Rond dit tijdstip nemen we met Matthijs de uitzending door. Hierbij presenteert hij de geschreven teksten. Iedereen neemt de onderwerpen goed door en in deze repetitie bekijken we natuurlijk of het beeld helemaal juist is. Kloppen de foto’s wel bij de items? En staat het juiste portret bij de juiste persoon?

De druk is groot en er is altijd veel te doen, dus je sjeest er zo doorheen

19.00
“Het moment suprême. DWDD begint. Omdat we soms op het laatste moment husselen met onderwerpen, weten we soms niet zeker hoe het er uiteindelijk uit ziet op de buis. Zijn we niets vergeten? Natuurlijk blunder ik ook af en toe. Mijn dieptepunt is de keer dat ik een foto bij de verkeerde persoon klaarzette. Ik kon wel door de grond zakken, want je weet dat ruim twee miljoen mensen de  uitzending kijken.”

20.00
“Het programma loopt op zijn einde. Meestal evalueren we dan even na en daar hoort natuurlijk ook een borrel bij. Een stagedag bij DWDD lijkt ontzettend lang, maar echt, de tijd vliegt! De druk is groot en er is altijd veel te doen, dus je sjeest er zo doorheen.”

Hoogtepunt
“Een hoogtepunt kan ik moeilijk benoemen, omdat er zoveel moois gebeurt. Maar toch, die keer dat mijn eigen foto van de Erasmusbrug werd gebruikt in de uitzending, was heel mooi. Ik ben fotograaf, dus ik was stiekem best trots.”

Punt. Of had jij nog wat?

anon

hihi, dus je maakt als beeldredacteur DWDD de keuze om je eigen foto te gaan gebruiken en jij mocht jezelf de volgende morgen ook weer uitbetalen ? Je bent nog cleverder dan al die wolfjes die elkaar de kluif toewerpen.

2017-09-21 14:27:29

Meer lezen?