Terug naar overzicht

Doornroosje binnen no-time: 7 tips om terug in je slaapritme te komen

Na die killing-introweek waarin je tot in de vroege uurtjes hebt staan dansen op de bar is je lichaam totaal nog niet toe aan het schoolritme. Ondanks dat je echt je uurtjes slaap nodig hebt, lig je de hele nacht te woelen in je nest. Gelukkig voor jou hebben wij dé tips die je nodig hebt om vannacht lekker te slapen.


Tip 1: Dim het licht in de avond/gebruik licht in de ochtend

Iets dat je slaap ontzettend in de weg kan staan, is licht. Zorg dat je ’s avonds je lampen dimt of steek enkel wat kaarsen aan. Pas ook op met het licht van je laptop, telefoon en tv. Het beste is om twee uur van tevoren je apparatuur weg te leggen. Het led-licht dat de beeldschermen uitstralen onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Na twee uur kijken naar een beeldscherm kan de aanmaak van melatonine al verminderd zijn met 22 procent. Extra melatonine nemen kan ook helpen, zie tip 7.

Met opstaan werkt het precies andersom: doe ’s ochtends meteen het licht aan of slaap met je gordijnen open zodat je makkelijker wakker wordt.

Tip 2: Matig je koppen koffie
Ook al is onlangs uit onderzoek gebleken dat koffie best goed voor je is, probeer het na de middag zo min mogelijk te drinken. De cafeïne kan ervoor zorgen dat je de hele nacht naar het plafond ligt te staren.

Tip 3: Doe niet teveel middagdutjes
Napping is heerlijk, maar beperk dit tot maximaal een halfuur. Als je langer slaapt is er een grote kans dat je ’s avonds wakker ligt. Bovendien word je na een lange middag dut vaak duf wakker.

Tip 4: Kijk niet naar de tijd
Draai je wekker of telefoon om. Kijken naar de tijd levert namelijk vaak stress op en dan ben je nog verder van huis. Probeer niet te tellen hoeveel uur je nog kunt slapen maar probeer te relaxen.

Tip 5: Mediteren

Mediteren kan je heel helpen om in slaap te vallen. De kunst is om nergens aan te denken. Dit is heel moeilijk, maar als het lukt val je veel gemakkelijker in slaap. Er zijn verschillende apps en YouTubefilmpjes die je kunnen helpen.

Tip 6: Stap je bed uit
Wanneer je al een tijd wakker ligt helpt het vaak niet om te blijven draaien in je bed. Het is beter om er even uit te gaan en iets te doen. Maak bijvoorbeeld alvast je ontbijtje voor de volgende dag of ga lezen. Als je op die manier je hoofd leegmaakt en daarna opnieuw onder de lakens kruipt, val je uiteindelijk sneller in slaap.

Tip 7: Neem extra melatonine
Echt moeilijke slapers kunnen een halfuur voordat ze naar bed gaan een pilletje melatonine nemen. Je kunt dit gewoon in de drogisterij kopen. Voor wat zwaardere varianten moet je langs de huisarts. Melatonine is een natuurlijk slaapmiddel. Het is een lichaamseigen hormoon dat je aanmaakt zodra het donker wordt. Een beetje extra melatonine helpt al enorm om lekker in slaap te sukkelen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?