Terug naar overzicht

Ook partysmokers sterven eerder

Foto: pixabay.com/rkitZo af en toe een sigaretje tijdens een stapavond, feest of op het terras, kan niet zoveel kwaad denk je misschien. Dat roken dodelijk is weet iedereen. Maar ook gelegenheidsrokers gaan eerder dood, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en Trimbos Instituut.

Over het algemeen weet iedereen dat je van roken chronische ziektes en zelfs longkanker kunt krijgen. Toch denken veel mensen dat zo nu en dan een sigaretje naast een borrel weinig kwaad kan. Dat is ongegrond, blijkt uit een grootschalig onderzoek van het CBS en Trimbos Instituut. Ook wanneer je af en toe rookt, sterf je gemiddeld vijf jaar eerder. Tussen 2001 en 2006 namen onderzoekers een gezondheidsenquête af onder 40.000 mensen tussen de 20 en 80 jaar oud. Tien jaar later is gekeken of de rokers en niet-rokers nog leefden. Vandaag werden de resultaten gepubliceerd.

Voor kettingrokers staat een nog zwarter scenario te wachten: 23 procent haalt de 65 niet eens. Alle vormen zoals hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten daargelaten.

Op tijd stoppen loont
Maar, er is een soort van hoop. Stoppen met roken blijkt op elke leeftijd effect te hebben, zegt onderzoeker Esther Croes van het Trimbos Instituut tegen De Volkskrant. Zo hebben rokers die voor hun 35ste stoppen, een vergelijkbare levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt.

Punt. Of had jij nog wat?

Rob Steenwinkel

Helmut Schmidt werd bijna 100 jaar met twee pakjes sigaretten per dag!

2017-09-17 17:13:50

Meer lezen?