Terug naar overzicht

Hogescholen en universiteiten vieren Coming Out Day

Tal van hogescholen en universiteiten hijsen vandaag de vlag vanwege de internationale Coming Out Day. Daarmee maken ze zich sterk voor de acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. In sommige steden zijn festiviteiten. 

Aan de hogeschool en universiteit moet iedereen zich thuis voelen, dus ook studenten en medewerkers die een andere seksuele geaardheid hebben of niet precies in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’ passen. Het hijsen van een regenboogvlag moet dat benadrukken.

Vlag en wimpel
Toch was het bij de Hogeschool Rotterdam (HR) een heet hangijzer. Vorig jaar ontstond er flink wat ophef, omdat de hogeschool de reguliere rode hogeschoolvlag, die al zou staan voor de acceptatie van iedereen, liet hangen. Vandaag wappert op meerdere HR-gebouwen de hogeschoolvlag met een ‘regenboogwimpel’.

De naburige Erasmus Universiteit hijst wel de ‘gewone’ regenboogvlag. Die hing er drie weken geleden voor het eerst tijdens Rotterdam Pride, de week voor acceptatie van zogenoemde LHBTI-ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) in de Maasstad.

Nog een stapje verder gaan onder meer Tilburg University, de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Behalve het hijsen van de vlag organiseren zij vandaag bijeenkomsten met lezingen, films en gesprekken over “seksuele diversiteit”.

Hand in hand
De TU Delft pakt ook flink uit: er zijn theatervoorstellingen, debatten en een optocht over de campus waarbij deelnemers hand in hand lopen. Met een gratis concert en een borrel sluit de universiteit de dag feestelijk af.

Coming Out Day verwijst naar ‘uit de kast komen’ en is acht jaar geleden komen overwaaien uit de Verenigde Staten. De jaarlijkse traditie is daar ontstaan na een grote mars in Washington op 11 oktober 1987, toen een half miljoen mensen demonstreerden tegen een verbod op homoseksuele handelingen.

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?