Terug naar overzicht

#MetooOnderwijs: ‘Seksuele intimidatie speelt ook in Nederlands hoger onderwijs’

Ook in het hoger onderwijs hebben vrouwen te maken met seksuele intimidatie, zegt de Amsterdamse studentenvakbond ASVA. Daarom zet de bond samen met collega-vakbonden een mediacampagne op touw met als hashtag #metooOnderwijs.

Het was groot nieuws afgelopen week: verschillende actrices beschuldigden filmproducent Harvey Weinstein van seksueel misbruik en intimidatie. Een golf van verontwaardiging trok door Hollywood en de Amerikaanse actrice Alyssa Milano startte de hashtag #metoo, waarmee ze wilde laten zien hoe wijd verbreid het probleem is.

Duizenden Amerikaanse vrouwen deelden hun ervaringen via sociale media en ook in Nederland was de hashtag lange tijd trending.

Nederland
Samen met de drie andere vrouwelijke voorzitters van de plaatselijke studentenvakbonden roept de ASVA de hashtag #metooOnderwijs in het leven. “We willen laten zien dat dit probleem ook in het Nederlandse hoger onderwijs speelt”, zegt voorzitter Tammie Schoots.

Is zo’n actie nu echt nodig? Zeker, benadrukt Schoots. “Het probleem zit niet alleen in de bovenlaag. Dat is vaak een uitdrukking van wat er daaronder gebeurt. Seksuele intimidatie en discriminatie zijn legitieme problemen, die nog erg normaal worden gevonden.”

Rol
Ze geeft zelf het voorbeeld dat ze een keer een debat voerde met verschillende mannelijke bestuurders. “Daar werd gezegd, jij bent de enige vrouw, dus jij mag de emotionele argumenten van de avond aanvoeren. Je wordt als vrouw vaak in zo’n soort rol gedrukt, waarbij de inhoud ondergeschikt is.”

Schoots pleit voor meer openheid over seksueel geweld en intimidatie, ook voor mannen. “Het voordeel van zo’n hashtag is dat je niet expliciet hoeft te worden en niet in detail hoeft te treden, maar dat je toch kunt laten zien dat het wel degelijk een probleem is. Het is belangrijk om te praten over hoe we met elkaar om willen gaan.”

Punt. Of had jij nog wat?

henk tingen

Tijdens skivakantie werden studentes misbruikt door leraren en dit werd onder de mat geveegd. De desbetreffende pers werden later Directeur van de school. Dit gebeurde op Hogeschool Drenthe , nu Stenden

2017-11-08 08:46:48

Haha

Ach, vrouwen. Wanneer ze zelf vooroordelen over mannen kunnen uitspreken, geen enkel probleem. Andersom liggen ze alweer snel in een slachtofferrol. MeToo beargumenteerd met 'vrouwen zijn emotioneler volgens mannen', #BS.

2017-10-19 09:48:44

Meer lezen?