Terug naar overzicht

Nobelprijs scheikunde voor 3D-beeld van biomoleculen

 

De Nobelprijs voor de chemie gaat dit jaar naar drie wetenschappers die de cryo-elektronenmicroscopie ontwikkelden. Daarmee kunnen biomoleculen driedimensionaal in beeld worden gebracht en virusziekten beter worden bestreden.

De Nobelprijs wordt gedeeld door Jacques Dubochet (Zwitserland 1942), Joachim Frank (Duitsland 1940) en Richard Henderson (Schotland 1945). Lange tijd werd aangenomen dat een elektronenmicroscoop alleen dood materiaal in beeld kon brengen, omdat de sterke straal van de microscoop de biomoleculen (eiwitten, DNA, RNA) doodde.

Maar door de biomoleculen te bevriezen behouden ze hun structuur en kan deze tot op atoomniveau worden vastgelegd. Volgens het Nobelcomité leverden de drie wetenschappers een belangrijke bijdrage aan de biochemie en de bestrijding van virusziekten. Ze delen de prijs van negen miljoen Zweedse kronen (ruim 940 duizend euro).

De winnaars van de Nobelprijzen voor natuurkunde en geneeskunde werden eerder deze week bekendgemaakt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?