Terug naar overzicht

Omstreden onderzoek studentenvakbond: 1 op 3 studenten verhoogde kans op burn-out

illustratie: Julika RunowEén op de drie studenten heeft een verhoogde kans op een burn-out, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Maar critici zetten hun vraagtekens bij het onderzoek: is het wel betrouwbaar?

De LSVb bracht het nieuws afgelopen weekend met veel bombarie: driekwart van de studenten zou ‘emotioneel uitgeput’ zijn door het studeren en de toenemende druk in het onderwijs. RTL Nieuws, de NOS en de Metro schreven er over.

Maar klopt het onderzoek wel? Critici vinden dat de studentenvakbond wel heel erg snel conclusies trok. Bovendien bracht de LSVb het nieuws naar buiten voordat het rapport openbaar was gemaakt. Jan Sinnige, oud-voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, vond dat gek: “Als je in het nieuws bent, bewijs je dat toch ook? Nu zie ik cijfers, maar weet ik niet hoe representatief dat is”, twitterde hij.

‘Flutonderzoek’
Commentator Elma Drayer ging nog een stapje verder en noemde het een “flutonderzoek” op NPO Radio 1. “Ik heb in tijden niet zoiets ongelooflijks gelezen.” Haar grootste bezwaar is dat de 342 respondenten afkomstig zijn uit het eigen LSVb-panel. “Dat is al heel dubieus, want dan krijg je alleen mensen die iets hebben met zo’n onderwerp. Anders ga je niet meedoen met dat onderzoek.”

Ook zet ze vraagtekens bij de geringe respons. “Als je weet dat we in totaal 700 duizend studenten in het hoger onderwijs hebben, is 342 wel heel erg weinig.” Hou een slag om de arm, is haar advies, of doe een aselecte steekproef.

In het uiteindelijk gepubliceerde onderzoek zwakt de LSVb de eerder getrokken conclusies af. Meer dan dertig procent van de studenten heeft “een verhoogde kans” op een burn-out, staat in het vandaag verstuurde persbericht. Dat is volgens de studentenvakbond meer dan twee keer zo vaak als bij werkenden.

Verwachtingen
Dat komt doordat studenten meer last hebben van financiële onzekerheid en een hoge werkdruk ervaren, stelt de LSVb. “Er wordt steeds meer van studenten verwacht. Studenten moeten een bindend studieadvies halen, zo snel mogelijk door de studie, en veel aan hun cv werken om een baan te krijgen. Daarnaast moeten ze vaak werken om de stijgende kosten voor hun studie en huur te betalen. Dat vergt zijn tol,” aldus voorzitter Tariq Sewbaransingh.

In een apart bericht reageert de studentenvakbond op de kritiek. Ja, de enquête is verspreid onder het eigen panel, erkent de LSVb, maar die bestaat uit vijfduizend leden die zich niet specifiek hebben aangemeld voor dit onderzoek, maar voor het panel  in het algemeen. “Het is dus niet zo dat studenten met interesse in het onderwerp ‘burn-outs’ zich hebben aangemeld”, maar de vakbond geeft wel toe dat het panel “desalniettemin niet geheel representatief is”.

Minimumeisen
En over het geringe aantal respondenten? “Dit lijkt weinig maar is meer dan genoeg voor een betrouwbaar beeld”, vindt de LSVb. Volgens de vakbond voldoet het onderzoek aan de minimumeisen voor een betrouwbaar gemiddelde.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?