Terug naar overzicht

5 x van je verstopte neus en nare hoest af met huis-tuin-en-keukenmiddelen

Griepseizoen, verkoudheidseizoen, noem het wat je wil. We weten allemaal hoe irritant die medestudent is die continu kucht of de neus ophaalt. Jij wil toch niet dat anderen zich ook aan jou ergeren om dezelfde reden? Deze vijf tips helpen je van die nare kuch en verstopte neus af, zonder dat je de winkel hoeft leeg te kopen.

1. Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.

2. Gorgel met zout water
Lekker? Niet echt. Effectief: ja! Vul drie keer per dag een glas met warm water en doe daar een halve theelepel zout bij. Hiermee gorgel je een paar seconden en dan spuug je het uit.

3. Eet geplette teentjes knoflook
Huh, dat gebruik je toch alleen met koken wanneer je ’s avonds niet meer op stap gaat of geen date hebt, denk je waarschijnlijk. Maar rauwe knoflook is een uitermate geschikt middel tegen beginnende griep. Knoflook heeft namelijk een sterke antibacteriële werking. Om de sterke geur van uit je mond wat te onderdrukken, kun je daarna het beste op peterselie kauwen.

4. Drink thee met citroen, gember en kurkuma
Gember staat in de Chinese geneeskunde al langer bekend als wondermiddel en dit is nu ook vanuit wetenschappelijk onderzoek aangetoond: het bevat ontstekingsremmende stoffen en werkt pijnstillend. Net als de kurkuma. De honing en citroen werken verzachtend. Daarnaast is deze thee ook gewoon erg lekker.

5. Halve ui naast of onder je bed
Een echte ‘oma weet raad’ tip die meer mensen toepassen. Je kamer ruikt de dag erop waarschijnlijk wel naar frikandel speciaal, maar je bent wel van je verkoudheid af!

Punt. Of had jij nog wat?

R. Sijbrandi

Misschien werkt knoflook wel antibacterieel, maar griep wordt toch echt door het griepvirus veroorzaakt. En virussen en bacteriën zijn iets heel anders. Dit geeft dan ook te denken voor de waarde van de rest van het artikel...

2017-11-22 12:23:43

Puck

Mooie gezondheidsclaims, maar zonder wetenschappelijke onderbouwing ga ik geen rauwe knoflooktenen naar binnen werken! Bronvermelding? :)

2017-11-22 11:04:12

Meer lezen?