Terug naar overzicht

Column: Zwarte Pietpraat

Foto: © Beeldveld/Wilfried Scholtes
In een willekeurige treincoupé ergens in Nederland:

“Eh, sorry meneer, maar u staat op mijn voet en dat doet pijn.”

“Nee joh, dat doet geen pijn, wat belachelijk zeg!”

“Maar als ik u vertel dat ik in het verleden mijn teen heb gebroken, dan kunt u zich toch wel voorstellen dat het een gevoelige plek is en het dus zeer doet?”

“Dat is geweest, toen was toen en nu is nu. Weet je wat het is met die tenen van u? Die zijn nogal lang. Wilt u nou eens ophouden met dat gezeur, ik word daar nogal moe van!”

“Meneer, als u nou een heel klein stapje opzij zet, dan hebben we allebei een comfortabele treinreis.”

“Houd nou eens op met die onzin! Kijk eens om u heen, u maakt de kinderen bang. Die genieten altijd enorm van dit treinritje en nu verpest u het voor hen! Wij staan al tientallen jaren op deze manier in de trein. Als het jullie niet bevalt dan rotten jullie toch op en pakken jullie maar een andere trein!”

‘Wilt u nou eens ophouden met dat gezeur, ik word daar nogal moe van!’

“Maar ik werk in het bedrijf waar u ook werkt en wil graag op tijd komen voor de vergadering.”

“Zwartrijders zijn jullie! En ik accepteer het trouwens niet dat u mij wegzet als ‘tenentrapper’. Ik ben helemaal geen tenentrapper! Mijn beste vriendin heeft ook ooit haar teen gebroken en die lacht zelfs om mijn grapjes over haar teen. Jullie doen zo zuur!”

“Machinist? Kunt u er niet voor zorgen dat deze treinreis voor iedereen comfortabel is? U bent tenslotte de machinist van alle passagiers?”

“Ik ben er om de trein te besturen. Ik ga me toch niet bemoeien met hoe iedereen in de trein gaat staan. Doe effe normaal reiziger! Gedraag je als een normale treinpassagier!”

“Precies! Aanstellers! Straks gaan jullie ook nog beweren dat Zwarte Piet racistisch is en vrouwen massaal last ondervinden van intimiderend gedrag? Hashtag toch op! Het moet niet gekker worden in deze trein!”

Stefan van Teeffelen is docent bij de opleiding Social Work in Den Bosch

Punt. Of had jij nog wat?

Bert

Stefan van Teeffelen is docent bij de opleiding Social Work in Den Bosch. Als hij docent Geschiedenis zou zijn geweest, had hij vermoedelijk een iets andere column geschreven. Zie: https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/

2018-01-13 15:07:36

Puck

@Cecil de pijn is nog steeds aanwezig en met een goede reden. Als jij denkt dat donkere mensen dezelfde kansen krijgen als wij en gerespecteerd worden zoals wij, wordt het tijd om je oogkleppen af te doen :)

2018-01-11 15:54:00

Eelco

Inderdaad, nooit voor iemand anders denken. Nooit voor iemand anders bepalen wanneer hij of zij zich gediscrimineerd moet of mag voelen. + 'Het leuke van cultuur is dat het verandert. Zodra je het vastzet, wordt het fundamentalisme.' Micha Wertheim.

2017-12-05 10:39:11

Cecil

''Maar als ik u vertel dat in een ver verleden mijn familie flink op de tenen is getrapt, en er daardoor generatie op generatie wordt doorgezeurd over deze pijn. Ondanks dat de oorzaak van deze pijn allang is opgehouden met bestaan.''

2017-12-02 17:14:20

Meer lezen?