Terug naar overzicht

Hoger onderwijs Nijmegen gaat ochtendspits te lijf met aangepaste collegetijden

Foto: Flickr/Shirley de Jong https://flic.kr/p/nEsmkU
De Radboud Universiteit en mogelijk ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen passen hun begintijden volgend collegejaar aan. Studenten hoeven dan niet meer allemaal tegelijk de ochtendspits in.

Studenten die met de trein of bus reizen kennen het wel: het ‘sardientjes-in-blik-gevoel’ voor het eerste college. Tussen pakweg half zeven en negen uur ’s ochtends is de kans groot dat je op elkaar gepropt moet staan. Kunnen we die ochtendcolleges niet opschuiven naar een later tijdstip, stelde voormalig minister Bussemaker drie jaar geleden voor. Het geld dat de overheid met een minder drukke ochtendspits kan besparen op studentenvervoer, zou ten goede komen aan het onderwijs.

Meedenken
Sommige instellingen piekerden daar niet over, maar in Nijmegen zijn ze inmiddels bereid om mee te denken: nu beginnen de eerste colleges daar om kwart voor negen, maar vanaf september 2018 niet meer, meldt universiteitsblad Vox.

Voor studenten aan de Radboud Universiteit wordt het met half negen een vroegertje, terwijl studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) straks mogelijk om negen uur beginnen. Dat moet tot een betere spreiding leiden. De HAN wil het nieuws nog niet bevestigen: het besluit is nog niet officieel genomen.

De Radboud en de HAN baseren zich op een big data-onderzoek van een projectgroep met onderwijsinstellingen, openbaar vervoerders, gemeenten en provincie.

Ochtenddrukte

Er zijn ook studentensteden die de ochtenddrukte op een andere manier willen tegengaan. Zo loopt in Groningen momenteel een experiment waarbij vijfhonderd studenten het hele collegejaar gratis mogen reizen buiten de spits.  De Hogeschool Utrecht besloot in februari vorig jaar al om de roosters om te gooien. De voltijdstudenten volgen nu ook colleges tussen vijf en zeven uur ’s avonds.

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?