Terug naar overzicht

Priester Kerk van het Vliegende Spaghettimonster mag niet promoveren in piratenpak van TU Delft

Tijdens een promotieplechtigheid dragen sommige mensen een hoofddoek, een keppeltje of een ander symbool van hun geloof. Waarom zou iemand dan niet in piratenpak mogen promoveren, wil een promovendus van de TU Delft weten.

Michael Afanasyev noemt zich priester in de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Volgens de aanhangers (pastafari) zou de wereld zijn geschapen door deze rondvliegende god met gehaktbal-ogen.

Vergiet
In plaats van een hoofddoek of keppeltje dragen leden van de religie graag een vergiet op hun hoofd. Daarmee willen ze ook op de foto voor hun paspoort. Ze voeren rechtszaken als dit niet wordt toegestaan.

Ook piraten spelen een rol in het geloof van de pastafari. Ze beweren dat aardbevingen, orkanen en de opwarming van de aarde samenhangen met de afname van het aantal piraten sinds het jaar 1800. Daarom kleden ze zich bij gelegenheid als piraat.

Afanasyev wilde dit ook doen tijdens zijn promotieplechtigheid. Omdat de TU Delft dit niet toestaat, is hij naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt. Hij was vanmorgen niet bereikbaar, maar een woordvoerder van de TU Delft bevestigt dit bericht van de Volkskrant.

Piratenkostuum
De promotieplechtigheid is een academische ceremonie met een “ingetogen karakter”, zegt de woordvoerder. “Daarbij hoort passende, formele kleding. Een piratenkostuum vindt de TU Delft bij deze gelegenheid niet passend.”

De universiteit heeft geen problemen met “een accent uit de persoonlijke levenssfeer”, zoals een keppeltje of hoofddoek. “Een ingetogen hoofddeksel dat uiting geeft aan de overtuiging van betrokkene en recht doet aan het ingetogen karakter zou de universiteit bijvoorbeeld mogelijk wel toestaan.” Hij zegt niet of een vergiet ingetogen genoeg is.

Profeet
Het pastafarisme is in 2005 bedacht door Bobby Henderson, toen op scholen in de Amerikaanse staat Kansas niet alleen de evolutieleer moest worden onderwezen, maar ook de theorie van ‘intelligent design’: het idee dat er een goddelijk ontwerp in de natuur zichtbaar is. Dan kun je nog veel meer religieuze theorieën onderwijzen, stelde Henderson, bijvoorbeeld zijn eigen theorie dat een vliegend spaghettimonster de aarde heeft geschapen.

Deze vrolijke religiekritiek verspreidde zich al snel als een echt geloof, compleet met feestdagen, rituelen en symbolen. Tegen de Volkskrant zei Afanasyev: “Wie is de TU Delft om te bepalen wat voor mijn religie belangrijk is?” Eerder schoof hij met een vergiet op zijn hoofd aan in een debat over een stilteruimte aan de TU Delft, samen met vertegenwoordigers van andere levensovertuigingen.

Punt. Of had jij nog wat?

Sjuul Nelissen

@Uw vriendelijke Pastafariër Bedankt voor je opmerking. We hebben het bericht her en der aangepast. Gr Sjuul, redactie Punt

2017-11-16 15:46:42

Uw Vriendelijke Pastafariër

Het Mormonisme is opgericht door een veroordeelde oplichter. De Kerk van Scientology is opgericht door een sciencefictionschrijver. Ik en mijn medepastafariërs voelen ons diep gekwest en gediscrimineerd wanneer zo wordt gesproken over ons geloof en onze profeet (O.a. het tussen aanhalingstekens plaatsen van woorden.) Van een respectabele onderwijsinstelling als Avans had ik wat meer respect verwacht. RAmen.

2017-11-16 13:42:01

C

Pastafarisme is een geloof dat de spot drijft met andere geloven, het stelt zelfs zelf dat het 1 groot parodie is. Het heeft ook niets origineels. Het is alleen maar goed dat piet piraat even serieus genomen wordt als dat hij andere zelf neemt.

2017-11-16 12:11:01

Meer lezen?