Terug naar overzicht

Half collegegeld voor tweedejaars van alle lerarenopleidingen

Niet alleen pabo-studenten krijgen een korting op het collegegeld in het tweede jaar. Die geldt ook voor studenten van alle andere lerarenopleidingen, bevestigt minister Van Engelshoven zojuist.

De coalitiepartijen hadden het al laten doorschemeren en de minister heeft het zojuist in de Tweede Kamer bevestigd: alle toekomstige leraren krijgen korting op hun collegegeld in het tweede jaar.

Het collegegeld is ongeveer 2.000 euro per jaar. In hun eerste studiejaar hoeven studenten vanaf september 2018 nog maar de helft daarvan te betalen, staan in de plannen van het nieuwe kabinet.

Korting
Alleen voor pabo-studenten zou die korting ook in het tweede jaar gelden, hadden de vier regeringspartijen afgesproken. Zo wilden ze meer studenten overhalen om leraar in het basisonderwijs te worden.

Maar er zijn ook elders veel leraren nodig. Vandaar dat Van Engelshoven deze maatregel nu uitbreidt naar andere lerarenopleidingen. Toekomstige leraren zijn dus 1.000 euro goedkoper uit dan hun medestudenten.

Sigaar
De halvering van het collegegeld is bedoeld om het onderwijs toegankelijker te maken. Tegelijkertijd verhoogt het kabinet de rente op studieleningen, zodat studenten er eigenlijk zelf voor betalen. Het is een sigaar uit eigen doos, stelt studentenorganisaties.

SP-Kamerlid Frank Futselaar wilde weten hoe de minister daarover dacht. Die hogere rente treft toch vooral studenten uit armere gezinnen die noodgedwongen veel moeten lenen, terwijl de korting op het collegegeld ook rijkere studenten helpt die het helemaal niet nodig hebben?

Draagkracht
Daar ging Van Engelshoven niet op in. Ze legde alleen uit dat oud-studenten naar draagkracht terugbetalen: verdienen ze niet genoeg, dan hoeven ze niet af te lossen. Ze hoeven zich dus geen zorgen te maken over hun lening.

Het omslagpunt ligt overigens bij een studieschuld van 16.500 euro. Vanaf dat bedrag betalen studenten meer dan 1.000 euro extra rente op hun studieschuld. Wie meer leent, betaalt de korting voor rijkere medestudenten.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?