Terug naar overzicht

Recensie: Dark is veel meer dan het Duitse broertje van Stranger Things

Neem een klein dorp met een mysterieuze fabriek, een flinke dosis hits uit de jaren ’80 en laat ook nog wat kinderen verdwijnen en je hebt de Netflix-hit Stranger Things. Het is ook in een notendop het verhaal van Dark, de eerste Duitse serie op Netflix. Maar Dark is grimmiger, mysterieuzer en misschien zelfs wel beter dan de Amerikaanse tegenhanger.

Dark draait om het Duitse dorpje Winden waar in de jaren ’50 de eerste kerncentrale van het land gebouwd is. Er gebeuren gekke dingen in Winden. Zo verdwijnen twee jongeren, maar wordt ook het lichaam van een onbekend kind gevonden. De verdwijningen lijken een echo van soortgelijke gevallen 33 jaar geleden.

Geheimen
De serie volgt vier families die met elkaar verweven zijn en springt tussen 1953, 1986 en 2019. Waar Stranger Things een ode is aan de jaren ’80, is Dark een stuk grimmiger. Het regent dat het giet en iedereen heeft geheimen. In menig opzicht heeft Dark wat dat betreft meer gemeen met Scandinavische series als The Killing.

Kijken van Dark vergt vooral de eerste drie afleveringen nogal wat van de kijker. Het duurt even voor je de vinger krijgt achter wat je nu precies zit te kijken. Maar doorzetten loont en na drie afleveringen zit je gegarandeerd te genieten van een complex avontuur van Europese bodem.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?