‘Geheime conferenties over rassenleer bij Britse topuniversiteit’

  illustratie: Janine JanssenAan het University College London (UCL) zijn bijeenkomsten georganiseerd over rassenleer, met lezingen van vermeende neonazi’s en white supremacists. De universiteit zoekt uit hoe de conferenties jarenlang in het geheim konden plaatsvinden.

  De zogenoemde London Conference on Intelligence werd sinds 2014 vier keer gehouden bij UCL, onthult London Student, de grootste door studenten gerunde studentenkrant van Europa. Daar kwamen voorstanders aan het woord van eugenetica, de leer over genetische ‘rasverbetering’ bij de mens, waar ook nazi’s zich mee bezighielden.

  In 2015 en 2016 was bijvoorbeeld de extreemrechtse Deense blogger Emil Kirkegaard te gast, die veel aanhang heeft in neonazi-kringen. Ook waren er lezingen van Richard Lynn, die controversieel onderzoek deed naar IQ-verschillen tussen etnische groepen. In 1994 pleitte hij voor het “geleidelijk afbouwen van incompetente culturen”.

  Externe evenementen
  De vier conferenties werden georganiseerd door James Thompson, hoogleraar aan UCL. De Britse universiteit zegt niet van tevoren te zijn geïnformeerd over de sprekers en de inhoud van de conferenties. Bovendien werden die geboekt en betaald als ‘externe evenementen’. Daarom zijn ze niet goedgekeurd of gesteund door UCL: “We zijn een instelling die veel waarde hecht aan de vrijheid van meningsuiting, maar ook aan het bestrijden van racisme en seksisme in alle vormen.”

  Meer artikelen over

     

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.