Terug naar overzicht

Hbo-studenten zien op tegen kosten buitenlandervaring

Illustratie: Elmarye AaijBijna een kwart van de studenten gaat voor zijn opleiding naar het buitenland: studenten van universiteiten vrijwel even vaak als studenten van hogescholen. Hbo-studenten zien vaker op tegen de kosten.

Studenten van hotelscholen zijn het meest reislustig. Driekwart van hen studeert minstens drie maanden in het buitenland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, of liep daar stage.

Weinig verrassend blazen ook studenten toerisme en vrijetijdsbesteding hun partij mee (57 procent), op de voet gevolgd door studenten vreemde talen (48 procent) en kunstopleidingen (40 procent). Studenten financieel management en fiscaal recht blijven liever thuis, net als leraren in spe.

Goed voor de loopbaan
Het CBS baseert zich op een enquête onder twintigduizend afgestudeerden in studiejaar 2015-2016. Studeren in het buitenland is volgens vrijwel iedereen “een waardevolle ervaring voor hun persoonlijke ontwikkeling” (97 procent) en “goed voor de loopbaan” (86 procent). Hbo-studenten geven relatief vaak aan dat het buitenlandverblijf verplicht is voor hun studie.


Bron CBS

Kosten
De meest genoemde redenen om niet op uitwisseling te gaan zijn verplichtingen in Nederland, zoals werk of zorg (47 procent), en de kosten (43 procent). Hbo’ers noemen deze redenen vaker dan academici. Die laatsten vinden vaker dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs beter is en dat een tijdelijk verblijf in het buitenland niet goed te combineren is met de studie in Nederland.

Punt. Of had jij nog wat?

hoi

Mensen gaat echt niet naar Bali of Curacao om eens lekker te gaan studeren. Buitenland ervaring kan waardevol zijn, maar het is vooral veel plezier maken

2018-01-23 12:45:21

Meer lezen?