Terug naar overzicht

Oud-Avansstudent al jaren gevolgd door de AIVD

Foto: WikipediaDe oud-Avansstudent die vast zit in een Griekse cel op verdenking van het voorbereiden van een moordaanslag op de Turkse president Erdogan, wordt al jaren gevolgd door de AIVD. Dat schrijft het AD.

De man, Burak A., is samen met een Nederlandse handlanger en nog zeven anderen vastgezet. De oud-student zou lid zijn van de extreemlinkse Turkse DHKP-C. Een organisatie die door Turkije en de EU wordt aangemerkt als terroristische organisatie. De mannen zitten al sinds 28 november vast.

Socialistisch Turkije
De oud-student zou vanaf zijn late tienerjaren politiek actief zijn, schrijft het AD. Zo is hij betrokken bij demonstraties tegen Erdogan in 2013, onder meer voor het Turkse consulaat in Rotterdam. Ook gaat hij met mede-activisten wijken in waar veel Turken wonen om folders uit te delen over de strijd voor een socialistisch Turkije.

De inlichtingendienst AIVD vreest dat Burak en andere jongeren worden gebruikt door de radicaal linkse Turkse organisatie: de DHKP-C. Dat is een marxistische beweging die in Turkije al diverse aanslagen heeft gepleegd, en door de EU als terroristische organisatie wordt gekenmerkt.

Sanctielijst terrorisme

De AIVD vermoedt dat Burak en andere jongeren worden gebruikt om de DHKP-C leven te houden in Nederland. Zo zouden ze geld zouden inzamelen voor DHKP-C en het blad Yuruyus verspreiden, dat in Turkije op de zwarte lijst staat. In juli 2017 besluit de AIVD om onder meer Burak op de sanctielijst terrorisme te zetten. Daardoor kan hij niet meer bij zijn bankrekening. In november wordt hij opgepakt in Griekenland.

Een vriend van Burak vermoedt dat de Turkse regering achter de arrestatie zit: “Wie tegen de Turkse regering is, wordt door Turkije vervolgd. Deze jongens zijn geen terroristen, ze doen geen vlieg kwaad. Geld inzamelen voor DHKP-C? Ja, ze zamelden wel eens geld in, maar dat was om concerten te bekostigen. Het had niets met geweld te maken. Het zijn gewoon socialistische jongens”, zegt hij in het AD.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?