Terug naar overzicht

Studenten klagen Erasmus Universiteit aan om bsa

illustratie: Janine JansenLandelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) sleept de Erasmus Universiteit Rotterdam voor de rechter. De universiteit staat bekend om de strenge eis aan eerstejaarsstudenten. Die zouden alle studiepunten in één jaar moeten halen. Volgens het rechtsbureau is dat in strijd met de wet.

Vrijwel alle opleidingen in het hoger onderwijs maken gebruik van het bindend studieadvies. Dat betekent dat studenten een minimaal aantal punten moeten halen om door te kunnen naar het tweede jaar. Wie er te weinig bij elkaar weet te sprokkelen, is ongeschikt voor de opleiding, is de gedachte van de Erasmus Universiteit.

Bij de meeste instellingen moeten studenten minstens 45 van de 60 studiepunten halen. De Rotterdamse universitei is een uitzondering: studenten moeten daar alle zestig studiepunten halen voor een positief bindend studieadvies..

Sneller
Volgens de Rotterdamse universiteit verspillen studenten zo minder tijd aan herkansingen, hebben ze minder last van uitstelgedrag en werken ze harder voor hun volgende tentamens.

Het LSR concludeert nu dat de strikte regels er in 2016 toe hebben geleid dat ruim 35 procent van de Rotterdamse studenten moest stoppen met de studie, omdat zij geen positief studieadvies hadden gehaald.

Strenge norm
Kun je wel zeggen dat studenten die een paar studiepunten missen, ongeschikt zijn voor de opleiding? Dat betwijfelt het rechtsbureau. “Het lijkt erop dat de universiteit aan de haal is gegaan met het bindend studieadvies”, aldus voorzitter Lars Klappe. “Wij willen graag van de rechter weten of deze strenge norm wel door de beugel kan.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?