Terug naar overzicht

Europese Commissie wil meer geld voor onderzoek en innovatie

illustratie: Elmarye AaijMeer banen, een sterkere economie… als het aan de Europese Commissie ligt, gaan de lidstaten meer investeren in onderzoek en innovatie. Ook uitwisselingsprogramma Erasmus+ zou extra geld moeten krijgen.

Elke zeven jaar bepalen de lidstaten van de Europese Unie de begroting voor de komende periode. Deze keer gebeurt het in een roerige tijd, waarin Groot-Brittannië uit de Unie stapt en Europa net een economische crisis achter zich laat.

De nieuwe begroting zal pas in de jaren na 2020 van kracht zijn, maar de Europese Commissie geeft alvast een voorzetje. Zij pleit voor meer slagkracht en scherpere prioriteiten. Het stuk van de EC gaat over economische samenwerking, de buitengrenzen en de euro, maar ook over onderzoek en innovatie en het uitwisselingsprogramma Erasmus+.

Erasmus+
Tot nog toe hebben negen miljoen jongeren dankzij Erasmus+ in het buitenland gestudeerd of vrijwilligerswerk gedaan, onderstreept de Commissie. Dat zouden er nog veel meer moeten worden. Momenteel kan nog geen vier procent van alle jongeren met een Erasmus-beurs op pad.

Om twee keer zoveel jongeren die kans te geven, zou het budget tot dertig miljard euro moeten groeien. Willen de Europeanen één op de drie jongeren zo’n beurs verstrekken, kost dat negentig miljard.

Ook verdienen onderzoek en innovatie meer geld, vindt de Commissie, want dat maakt de economie sterk. Als het budget tot 120 miljard euro stijgt (dat is vijftig procent meer dan nu), dan zou dat twintig jaar later 420 duizend banen extra opleveren. Mochten de lidstaten hun investering verdubbelen, dan komen er volgens de Commissie 650 duizend banen bij.

Kennis en koeien
En het landbouwbeleid? In de EU heerst er altijd een strijd tussen ‘kennis’ en ‘koeien’. De unie subsidieert de boeren flink en dat is met name de rijkere lidstaten in het noordwesten een doorn in het oog. Er moet in elk geval geen extra geld naar koeien, stelt de commissie. Sterker nog, zij doet alleen voorstellen voor een gelijkblijvend budget en voor bezuinigingen.

Verder gooit de commissie een balletje op over de waarden die aan de Europese Unie ten grondslag liggen. Misschien moeten lidstaten alleen geld krijgen als ze die waarden onderschrijven. Maar dat moet dan wel juridisch waterdicht geregeld worden, staat erbij. Specifieke landen noemt de commissie niet, maar dit gaat natuurlijk over lidstaten als Polen en Hongarije, waar de rechtstaat nogal onder druk staat.

Het voorzetje van de Europese Commissie is bedoeld om de discussie los te maken. Een officieel voorstel volgt in mei.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?