Terug naar overzicht

Kamermeerderheid wil af van excellente opleiding

illustratie: Elmarye AaijStudies die door de onderwijskeuring komen krijgen als het aan de Kamer ligt alleen nog een ‘voldoende’. Wie straks wil weten hoe goed de NVAO een opleiding vindt, zal de accreditatierapporten erop na moeten slaan.

De SGP kreeg gisteravond brede steun voor haar voorstel om de zogeheten gedifferentieerde beoordeling van opleidingen uit de accreditatiewet te halen. Onderwijskeurmeester NVAO moet wat Kamerlid Roelof Bisschop betreft alleen vaststellen of een opleiding voldoet aan de wettelijke eisen. Hoe goed die precies is, moeten anderen maar bepalen. Bovendien is dat onderscheid lastig te maken, hadden ook de Onderwijsraad en de NVAO zelf al vastgesteld.

Op jacht
Volgens zijn collega Futselaar van de SP leiden de etiketten goed en excellent tot ongewenst gedrag. Opleidingen gaan dan “op jacht naar de beste plekken op ranglijstjes” en “schikken zich naar vermeende wensen van accreditatiepanels”. Hij pleit voor een open en eerlijk gesprek met deskundigen die de opleiding beoordelen en dat lukt volgens hem beter als daar geen nadere oordelen van afhangen.

De VVD is er minder blij mee. Kamerlid Judith Tielen kan niet geloven dat het onderscheid tussen een zes en een negen niet is vast te stellen door de NVAO.

Toegankelijker
Daar moet volgens minister Van Engelshoven wel tegenover staan dat de accreditatierapporten van de NVAO beter leesbaar en toegankelijk worden. Voor wie meer wil weten over kwaliteitsverschillen bieden deze rapporten interessante informatie volgens de minister. Alle sterke en zwakke punten van opleidingen staan er immers in.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?