Terug naar overzicht

Minister: ‘mbo’ers hoeven niet allemaal naar het hbo’

Van minister Van Engelshoven hoeven heus niet alle mbo’ers de overstap naar het hbo te maken: “De uitstroom van voldoende vakmensen naar de arbeidsmarkt is ook van belang.”

Onlangs analyseerde het CBS de doorstroom van mbo’ers in de afgelopen tien jaar. En die bleek te haperen: ging in 2005 nog 42 procent van de mbo’ers naar het hbo, in 2016 was dat nog maar 35 procent.

Politiek gevoelig
De doorstroom vanuit het mbo ligt gevoelig in de politiek, zeker sinds de basisbeurs is afgeschaft. Niets voor niets reserveerde voormalig minister Bussemaker vorig jaar elf miljoen euro voor de beste ideeën om de doorstroom en aansluiting te verbeteren.

Het CDA stelde de minister Kamervragen naar aanleiding van het CBS-onderzoek: waar komt die daling vandaan? Het ligt in elk geval niet aan het leenstelsel, zegt Van Engelshoven, want de daling was al eerder ingezet. Misschien heeft het ook te maken met het aantrekken van de economie: “Met een mbo-diploma kan een student immers goed aan de slag op de arbeidsmarkt.”

Niet bewuste keuze zorgelijk
Mbo’ers hoeven van haar niet allemaal naar het hbo. Maar als de dalende instroom komt door “een niet-bewuste keuze”, vindt ze dat “uiteraard wel zeer zorgelijk”. Ze laat onderzoek doen naar de motieven van studenten om al dan niet door te studeren.

En hoe zit het met jongeren met een niet-westerse achtergrond, wilde het CDA nog weten. Volgens het recente CBS-onderzoek hebben vooral zij het moeilijk in het hbo. Daar weet de minister zo gauw geen antwoord op, maar ze belooft dit eveneens te laten uitzoeken.

Overigens wijst Van Engelshoven erop dat de daling gestopt lijkt en dat er vorig jaar zelfs een lichte stijging te zien was in de doorstroom naar het hbo.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?