Terug naar overzicht

Groninger uitgeroepen tot Huisjesmelker van het Jaar

illustratie: Julika RunowJongeren van de Socialistische Partij hebben de Groningse verhuurder Joshua Camera uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar 2018. Hij deelt de prijs met het bemiddelingsbureau Spot IN, volgens SP eigendom van zijn aanstaande vrouw.

Camera zou zomaar sloten laten vervangen en elektra afsluiten en te hoge huren vragen en rommelen met contracten. Als studenten naar de huurcommissie stappen, worden ze volgens de jonge SP’ers bedreigd en geïntimideerd.

ROOD, de jongerenafdeling van de Socialistische Partij, wilde vandaag de trofee aan hem overhandigen en had met een smoesje een afspraak met hem gemaakt. “Kennelijk rook hij onraad”, zegt ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw, “want hij kwam niet opdagen.”

Camera Investments was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. Bemiddelingsbureau Spot IN nam de telefoon wel op, maar kon nog niet op de nominatie reageren.

Schandpaal
Elk jaar nagelt ROOD een huisbaas aan de schandpaal die zijn huurders slecht zou behandelen. Bij de genomineerden zat dit jaar ook Prins Bernhard jr., die in Amsterdam panden bezit. Maar ROOD koos uiteindelijk voor Camera.

Camera ligt al langer onder vuur. De Groningse nieuwssite Sikkom noemde hem ronduit een oplichter. Verrotter wordt de Groningse huurmarkt niet, schreef een journalist in een ander artikel. Hij deed aangifte bij de politie toen hij naar eigen zeggen was belaagd door Camera en zijn partner.

De ‘winnaars’ van de jaarlijkse prijs voelen zich niet altijd vereerd. In 2017 stuurde de Amsterdamse zakenman Soner Sari een advocaat op de SP’ers af, waarop hij een tweede prijs van hen kreeg: de Gouden Huilebalk.

Excuses
Het is ook weleens misgegaan. In 2010 deed de Groningse huisbaas Wim Bulten aangifte wegens smaad. Uiteindelijk moest ROOD excuses aanbieden: een aantal klachten bleek niet waar te zijn.

De SP pleit al jaren voor meer betaalbare huurwoningen en betere bescherming van huurders. Huisjesmelkers die herhaaldelijk de wetten en regels overtreden, moeten “keihard worden aangepakt, met uiteindelijk een totaalverbod op verhuren”, meent de partij.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?