Terug naar overzicht

Student Bouwmanagement en Vastgoed ondanks afstuderen met voorkeurstemmen in gemeenteraad

Met 111 voorkeurstemmen is Martijn Smolenaers, vierdejaarsstudent Bouwmanagement en Vastgoed in Tilburg, gekozen in de gemeenteraad van Weert. “Ik ben druk met afstuderen dus ik heb maar een paar keer geflyerd en geblogd.”

Martijn stond op plaats 14 op de kandidatenlijst van Weert Lokaal. Vooraf zou je zeggen een lage plaats, aangezien de lokale partij bij de vorige verkiezingen acht zetels won. “Je merkte tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen wel dat het goed ging met de partij, maar niemand had verwacht dat we twaalf zetels zouden winnen”, vertelt Martijn. De 111 voorkeurstemmen komen deels uit Martijn’s dorp Laar en uit zijn netwerken van vrienden en bekenden, vermoed de Avansstudent.

Burgemeester op Avans
De interesse voor de lokale politiek is ontstaan bij de opleiding Bouwmanagement en Vastgoed. “De afgelopen jaren heb ik geleerd hoeveel invloed de politiek heeft op stedenbouwkundige projecten en vastgoed. Tijdens een project werd de klas opgedeeld in verschillende partijen. Ik was toen een blok ‘de burgemeester’. Daar heb ik enorm veel van opgestoken.”

“De gemeenteraad bestaat voornamelijk uit mensen met een opleiding communicatie of bestuurskunde, dus ik denk dat het goed is dat er iemand met specialistische kennis op het gebied van stedenbouw en vastgoed in de raad komt”, zegt Martijn. Hij heeft niet extreem veel campagne gevoerd om een zetel te bemachtigen. “Ik ben voornamelijk bezig geweest met afstuderen. Ik heb een paar keer geflyerd en wat geblogd, maar zeker niet zoveel als andere kandidaten.”

Expertise
Weert vergrijst, dat is ook te zien aan de samenstelling van de gemeenteraad. “Ik ben een van de jongere raadsleden en zal mij zeker sterk maken voor de jongeren in Weert. Bijvoorbeeld als het gaat om betaalbare koopwoningen en genoeg huurwoningen. Op school hebben we meegekeken bij woningcorporaties en commerciële partijen. Die expertise neem ik mee.” In de toekomst zou Martijn best wethouder Wonen willen worden.

Martijn is tot juni nog bezig met afstuderen. “De eerste vergadering met de nieuwe raad staat gepland in juni, dus dat komt mooi uit. Ik ga doorstuderen aan de TU/Eindhoven. Dat is goed te combineren met het werk als raadslid.”

Punt. Of had jij nog wat?

Renske

Gefeliciteerd Martijn!

2018-03-28 23:08:38

Meer lezen?