Terug naar overzicht

Studenten van de HAN mogen kwartier langer blijven liggen

Illustratie:  © Julika RunowStudenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kunnen vanaf komend collegejaar een kwartier langer in bed blijven liggen. De hogeschool past haar begintijden aan om de drukte in de ochtendspits te verminderen.

Colleges aan de HAN – zowel in Nijmegen als in Arnhem – beginnen in het nieuwe collegejaar een kwartier later: om negen uur. De Nijmeegse Radboud Universiteit maakte eerder al bekend dat ze haar begintijden gaat aanpassen. Daar gaan de colleges vanaf september juist eerder van start, namelijk om half negen.

Gepropt
Op campus Heyendaal studeren zo’n 42.000 studenten. De Radboud en de HAN verwachten dat er op en rond de campus om 8.20 uur voortaan 27 procent minder reizigers in de bus gepropt zullen staan. In de trein en op de fietspaden neemt het aantal reizigers met 19 procent af.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS, juicht het besluit toe: “Iedereen is welkom bij NS, zeker studenten. We gunnen ook iedereen een comfortabele reis, maar in de hyperspits is dat lastig. Ik ben blij dat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit de handschoen oppakken en laten zien dat we dit samen veel slimmer kunnen doen.”

Voormalig minister Bussemaker opperde in 2014 al dat onderwijsinstellingen hun collegetijden aan zouden kunnen passen. Dan zou de overheid 200 miljoen euro kunnen besparen op de ov-kaart van studenten en dat geld zou ten goede komen aan het onderwijs.

Kritiek
Sterker nog, ze zijn zelfs al verrekend in de bedragen ‘oplopend tot één miljard euro’, die op termijn moeten worden geïnvesteerd in hoger onderwijs nu de basisbeurs is afgeschaft. Maar Bussemakers idee viel niet overal in goede aarde: sommige universiteits- en hogeschoolbestuurders vreesden onder meer voor roosterproblemen.

Andere instellingen waren wél te spreken over het idee. Onder andere de Hogeschool Utrecht heeft haar begintijden aangepast. Groningen probeert de ochtenddrukte op een andere manier tegen te gaan. Daar loopt momenteel een experiment waarbij vijfhonderd studenten de hele week gratis mogen reizen in het openbaar vervoer, behalve tijdens de ochtendspits.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?