Terug naar overzicht

Wordt Avansdocent beste raadslid van Nederland?

Rik Thijs, docent Mens en Techniek bij Avans in Tilburg, is genomineerd voor de prijs van het beste raadslid van Nederland. Hij is een van de twaalf kanshebbers.

De prijs voor het beste raadslid van Nederland, is bedoeld om de schijnwerper te richten op het werk in de gemeenteraad. Genomineerd zijn twaalf raadsleden die er niet alleen in slagen om een goed contact te onderhouden met de achterban, maar ook echt dingen voor elkaar krijgen. De jury, gevormd door debatinstituut Perikles, campagnebureau BKB, de Volkskrant en omroep WNL, beloont raadsleden die initiatiefwetten indienen, die coalities smeden, die debatten in een andere richting sturen.

Extra aandacht
“Ik vind deze verkiezing een mooi initiatief”, zegt Thijs. “Er wordt veel geklaagd dat vooral de landelijke politici in de media komen, dat is hiermee niet zo. Het is belangrijk dat er extra aandacht is voor het raadswerk.”

Rik Thijs is genomineerd voor zijn werk als raadslid van GroenLinks in Eindhoven. De afgelopen twee jaar werd hij al gekozen tot Eindhovens raadslid van het jaar. Niet voor niets, concludeert de landelijk jury.

“Thijs spreekt in begrijpelijke taal, zowel in de raadzaal als in zijn videoblogs. Hij verliest zich niet in technische details, maar houdt vast aan het grotere plaatje. Daarnaast loopt hij niet aan de hand van de (linkse) coalitie in Eindhoven,” aldus de jury, maar zoekt hij de grenzen op. Ook als dat een botsing met het college van burgemeester en wethouders betekent.

Verkiezingen
De Avansdocent hoopt met GroenLinks in Eindhoven goed te scoren. “Wat dat betreft zijn de verkiezingen van 21 maart wel belangrijker dan die van beste raadslid.” Thijs is druk bezig met de campagne, zo heeft hij de afgelopen weken meegedaan aan drie debatten. Het wethouderschap ambieert hij nog niet. “Ik ben nu zelf vier jaar raadslid en vind dat ik nog veel te leren heb, maar anderen ook wat kan leren. Dat wil ik de komende vier jaar doen.”

Stemmen!
Vanaf nu kan op Thijs of een van de overige elf kandidaten worden gestemd op besteraadslid.nl. Op 20 maart, aan de vooravond van de verkiezingen, zal in Paradiso Amsterdam een van hen de prijs van beste raadslid van Nederland in ontvangst mogen nemen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?