Terug naar overzicht

Hbo-medezeggenschap eist meer tijd en geld

illustratie: Julika RunowDe medezeggenschapsraden van hogescholen luiden de noodklok. Ze eisen meer tijd en geld om hun werk goed te doen, zeker nu ze moeten meebeslissen over de basisbeursmiljoenen.

De verschillen met de medezeggenschap aan universiteiten zijn enorm. In het hbo krijgen medezeggenschappers vaak maar zes uur per week of minder vergoed, terwijl ze aan universiteiten soms fulltime aan de slag mogen. Zo kan het niet langer, waarschuwt het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM).

De raden krijgen het steeds drukker. Ze mogen al meebeslissen over de hoofdlijnen van de begroting en in de toekomst komen daar de ‘basisbeursmiljoenen’ bovenop. De medezeggenschap moet erop toezien dat het geld goed wordt besteed. En dat was de afgelopen jaren helemaal niet vanzelfsprekend, toonde de Algemene Rekenkamer aan. Hier en daar hadden de raden nauwelijks invloed op de extra miljoenen die er al waren.

Studenten moeten goed beslagen ten ijs komen bij de onderhandelingen met bestuurders, vindt SOM-bestuurder Carline van Breugel. Dat vergt tijd en ruimte en daaraan ontbreekt het nu. “Ze komen om in het werk.”

Belachelijk
Wie actief is in de medezeggenschap, krijgt aan grote hogescholen als de HvA, de Hogeschool Utrecht en Avans Hogeschool zes uur per week vergoed. Ter vergelijking: aan de universiteit krijgen de raadsleden wel 32 uur. Waar studenten aan de universiteit vaak een tussenjaar inlassen om zich fulltime te storten op de medezeggenschap, moeten hbo’ers het dus doen met minder dan een dag per week. “Bizar en belachelijk”, noemt Van Breugel het verschil tussen hbo en wo.

De problematiek speelt al langer maar voor het SOM is de maat nu vol. “Dit kan zo niet langer,” zegt Van Breugel. Er moet nu omslag komen, stelt het SOM, dat vindt dat studenten in de raden minstens twaalf uur per week vergoed moeten krijgen.

De medezeggenschapsclub roept studenten op te strijden voor hun plek binnen de hogeschool. Van Breugel: “Raden onderhandelen nu nauwelijks over hun uren omdat ze het simpelweg te druk hebben met andere dingen. Daar moet een einde aan komen.”

Informatieachterstand
Studenten in de medezeggenschap hebben de taak om het bestuur te controleren en moeten dus altijd op de hoogte zijn van wat er speelt. Ze kennen de onderwijs- en examenregeling en vergaderen regelmatig in commissies en met het College van Bestuur.

Om de besluitvorming te begrijpen en te kunnen controleren moeten de studenten bovendien flink worden bijgespijkerd in allerlei cursussen en trainingen. Het SOM organiseert die voor een deel en houdt daarnaast iedere maand een bijeenkomst waar medezeggenschappers uit het hele land worden bijgepraat over de actuele ontwikkelingen in Den Haag.

“Die bijeenkomsten zijn niet verplicht, maar in de praktijk loop je al snel een informatieachterstand op als er niemand van je raad bij is,” zegt voorzitter Tariq Sewbaransingh van de Landelijke Studentenvakbond. “De bestuurders houden zich fulltime bezig met de nieuwste ontwikkelingen. Wil je hen niet op hun blauwe ogen vertrouwen over wat er landelijk afgesproken wordt en hoe dat geïnterpreteerd moet worden, dan moet je als raadslid bijhouden wat er gebeurt.”

Veel werk dus, maar het gaat om meer dan alleen extra uren, stelt het SOM. De hogescholen moeten er ook op andere gebieden voor zorgen dat de medezeggenschap haar taken goed kan vervullen. Zo wordt er in het rooster lang niet altijd rekening gehouden met de vergaderagenda en mogen de studenten in de mr bovendien geen lessen missen. De instellingen zouden bovendien beter moeten zorgen voor trainingen en ambtelijke ondersteuning, vindt het SOM.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?