Terug naar overzicht

HBO-Monitor 2017: dit levert vier jaar studeren bij Avans op

Wat brengt vier jaar zwoegen aan Avans je als je bent afgestudeerd? De uitslagen van HBO-Monitor 2017 geven inzicht in tevredenheid over de opleiding, het uurloon en de werkloosheid van net-afgestudeerden. Zo verdienen alumni van Avans per uur wat minder dan het landelijk gemiddelde.

Voor de HBO-Monitor 2017 zijn ruim 18.250 hbo’ers ondervraagd, waarvan 1.323 Avansstudenten die in het studiejaar 2015-2016 zijn afgestudeerd. De Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost doet niet mee aan het onderzoek, maar wel aan de Kunsten Monitor. Cijfers van het laatste jaar werden onlangs bekend gemaakt. Op bijna alle punten in de HBO-monitor 2017 scoort Avans (net iets) beter dan het landelijke gemiddelde.

Tevredenheid
Over het algemeen zijn oud-studenten tevreden met het niveau van hun studie bij Avans. Maar 24 procent is ontevreden. Dat is 10 procent minder dan het landelijk gemiddelde. 77 procent van de ondervraagden zou de studie opnieuw volgen aan Avans. En 78 procent zou de opleiding aanraden bij familie en vrienden.

Op bijna alle punten scoort Avans beter dan het landelijke gemiddelde, behalve op internationale oriëntatie. Een terugkerend dingetje, zo blijkt uit eerdere uitslagen. Gemiddeld zegt 29 procent zegt tevreden te zijn met de mate van internationalisering, tegenover een landelijk gemiddelde van 34 procent. Al fluctueert het per academie sterk. Zo is alleen Avans School of International Studies (ASIS) tevreden over internationale oriëntatie.

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Docenten
De Avansalumni zijn zeer te spreken over de vaardigheden van docenten. 73 procent is  tevreden over de actuele kennis van docenten over de beroepspraktijk en 75 procent is tevreden over de betrokkenheid en deskundigheid. Hiermee worden Avansdocenten flink wat beter beoordeeld dan hun collega’s in de rest van Nederland. Het landelijk gemiddelde van deze onderdelen ligt op 65 procent.

Slechte voorlichting
Maar 39 procent van de afgestudeerden is tevreden over de voorlichting over de beroepsmogelijkheden en slechts 27 procent over de voorlichting over de studiemogelijkheden. Een krappe meerderheid van de alumni geeft aan dat de onderwijsmethoden een geschikte voorbereiding vormen op hun beroepsloopbaan.

Uurloon
Avansalumni verdienen gemiddeld 13,98 euro bruto per uur, landelijk ligt het gemiddelde op 14,05 euro per uur. Daarnaast zitten er verschillen tussen de academies. Afgestudeerden aan de Academie voor Engineering en ICT (AE&I) en de Academie voor Gezondheidszorg (AGZ) verdienen het meeste: 15,- en 15,38 euro per uur.

Alumni van Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM) en de Academie voor HRM en Bedrijfskunde (AHB) verdienen het minste: 13,22 euro per uur.

Werkloosheid
De HBO-Monitor geeft elk jaar inzicht in de kansen van afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Voor het vijfde jaar op rij is het percentage werkeloze onder net-afgestudeerden gedaald. 2.6 procent van de Avans alumni is werkloos. Vorig jaar ging het om 3 procent van de oud-studenten. Het jaar daarvoor 4.1 procent.

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Werken onder niveau
In de HBO-Monitor is ook de vraag gesteld of het functieniveau van de huidige baan van alumni past bij het opleidingsniveau. 81 procent geeft aan op niveau te werken. Met uitschieters voor AE&I waar 95 procent op niveau werkt en de Academie voor Financieel Management (AFM), 97 procent. Het gemiddelde wordt omlaag getrokken door ASB waar 36 procent onder het opleidingsniveau werkt en ASH waar 48 procent zegt onder hun niveau werkten.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?