Terug naar overzicht

Recensie: herkenbaar maar bevreemdend Nederland in Concept M

Wat als medicatie onbetaalbaar wordt en daardoor de overheid de kosten eigenlijk niet meer kan dragen? Aafke Romeijn heeft met Concept M een science fiction roman geschreven die enorm veel raakvlakken kent met het huidige Nederland.

Bepaalde medicijnen zijn al praktisch onbetaalbaar. De overheid moet continu de afweging maken tussen de prijs van medicijnen en mensenlevens. Aafke Romeijn schets in haar debuutroman Concept M een Nederland waarin steeds meer mensen leiden aan de ziekte kleurloosheid. Patiënten zien er door deze ziekte niet alleen anders uit, ze hebben ook problemen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en een zwakkere weerstand. Medicatie om de ziekte een beetje dragelijk te maken is zo duur dat de Nederlandse staat er bijna aan onderdoor gaat, terwijl het aantal mensen met kleurloosheid blijft toenemen.

Hoofdpersoon in Concept M is de 25-jarige student Hava. Ze lijdt aan kleurloosheid en raakt bevriend met een groep radicalen die in protest komt tegen de Nederlandse regering.

Een beetje anders
Concept M is een boek waarin Nederland net een beetje anders is. Zo is er één politiek partij aan de macht, maar zijn er wel talkshows zoals de Wereld Draait Door. Herkenbaar met net een beetje vreemd dus. Daardoor is het geen boek voor de liefhebbers van science fiction romans vol ruimteschepen en nieuwe technologie. Concept M is wel een aanrader voor iedereen die graag een vlot geschreven verhaal leest dat je onbewust aanzet tot nadenken over de huidige samenleving.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?