Terug naar overzicht

Studenten hopen na verloren rechtszaak op politieke steun

illustratie: Julika RunowDe politiek moet een einde maken aan onredelijk hoge eisen rondom het bindend studieadvies, zegt het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) na een verloren proefproces tegen de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De universiteit stuurt studenten van de opleiding als ze in hun eerste studiejaar niet alle studiepunten halen. Die eis is hoog, maar niet in strijd met de wet, oordeelde de rechter vorige week in drie vonnissen: twee tegen de Erasmus Universiteit en een tegen de Hogeschool Rotterdam. Er is geen hoger beroep mogelijk.

Het LSR, dat de zaak had aangespannen, betreurt de uitspraak, zegt voorzitter Lars Klappe. “De wet biedt op dit moment zoveel ruimte dat de onderwijsinstellingen in feite kunnen doen wat ze willen.”

Politieke discussie

Volgens Kappe is er al langere tijd een politieke discussie gaande over de vraag of de hoge eisen hun doel niet voorbij schieten. Nu is het tijd om te handelen, zegt hij. Klappe denkt aan een wettelijke bovengrens van het aantal geëiste studiepunten. “De meeste instellingen eisen dat studenten 45 van de 60 studiepunten halen, een aantal van 45 à 50 punten lijkt mij redelijk.”

Rhea van der Dong, voorzitter van Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), is het met Klappe eens. “Nu is de politiek aan zet om grenzen te stellen en studenten weer ademruimte te geven.”

De Erasmus Universiteit laat weten blij te zijn met de uitspraak. “De rechter heeft ons beleid expliciet bevestigd, dat betekent dat we verder kunnen op de ingeslagen weg,” zegt een woordvoerder.

Punt. Of had jij nog wat?

W*M

dus zo komen die universiteiten aan geweldige studenten, en een goede reputatie.... stuur iedereen gewoon meteen weg na 1 onvoldoende en het niveau schiet omhoog.

2018-04-30 18:51:35

Meer lezen?