Studentenhuizen in Deventer en Utrecht winnen Energy Race

Illustratie: Elmarye AaijNu het zo warm is, lijken de koude wintermaanden alweer vergeten. Maar welk studentenhuis bespaarde eigenlijk de meeste energie in de maanden november tot april? Huizen in Deventer en Utrecht hebben de Student Energy Race gewonnen.

Twee studentenhuizen in Deventer wisten hun energierekening te halveren: de een verbruikte 57,4 procent minder energie, de ander 48,7 procent. Daarmee eindigen ze bovenaan in het klassement van de milieuvriendelijke studentenwedstrijd.

Kleinste voetafdruk
    Maar de prestatie van de nummer zes is eigenlijk nog groter: een Utrechts huis aan de Willem Barentszstraat had in deze vijf maanden de ‘kleinste voetafdruk’, oftewel het minste CO2-verbruik per bewoner en woonoppervlak.

Aan de wedstrijd deden 150 studenten uit zeven studentensteden mee. De race is bedoeld om studenten bewust te maken van hun energieverbruik.

Op vakantie
    De bewoners van het studentenhuis in Deventer lagen halverwege de race al aan kop. Ze hebben een energiezuinige cv-ketel, ze koken vaker samen, “en dan meteen voor meerdere dagen” en laten de vaatwasser pas draaien als hij echt vol zit, vertelde een van hen. Ook trekken ze liever een warme trui aan dan de verwarming te laten branden. Daar kwam bij dat ze lang niet altijd thuis waren: een liep stage, een ander was op vakantie. Dat is natuurlijk ook een manier om je energierekening omlaag te brengen: ergens anders de warmte opzoeken.