Terug naar overzicht

Avanslector verkent de grenzen van #MeToo

Weten we eigenlijk wel wat seksueel toelaatbaar is en wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag? Lector Janine Janssen van het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties gaat bij het Avans Open College in Breda op woensdag 30 mei dieper in op afhankelijkheidsrelaties en de #Metoo-discussie.

Tijdens het Open College schetst Janine Janssen kort de ontstaansgeschiedenis van #MeToo. En hoe het zich uitbreidde naar andere werelden dan de showbizz, zoals de sport, kunst en ontwikkelingshulp. Daarna focust de lector zich op afhankelijkheidsrelaties. In alle #MeToo-gevallen is er namelijk een relatie tussen afhankelijkheid en seksueel overschrijdend gedrag. Maar het is nog maar de vraag of afhankelijkheid altijd slecht is. Wanneer is het riskant? Welke voorbeelden zijn er van gevaarlijke afhankelijkheid? En wat kun je daaraan doen in het kader van preventie en aanpak?

‘Gaan vrouwen dan nooit over de schreef?’

“#MeToo roept nog veel meer vragen op”, zegt Janssen. “In de meerderheid van de gevallen wordt het gedrag van mannen aan de kaak gesteld. Maar gaan vrouwen dan nooit over de schreef? Het thema breidt zich ook uit en heeft effect op het aangaan van relaties. Wat is geaccepteerd flirtgedrag en wanneer is het grensoverschrijdend? Wordt seksualiteit daarmee ook niet een sociaal mijnenveld en een loopgravenoorlog tussen de genders? En is dat niet jammer aangezien seksualiteit ook bij ons biologische en sociale leven hoort. Of is het noodzakelijk om het zo hard te spelen?”

Seksuoloog en huisarts Peter Leusink zal tijdens het Open College proberen twee mythes die samenhangen met seksueel grensoverschrijdend gedrag te ontkrachten: “De eerste denkfout is dat mannen initiatief horen te nemen en hun recht op te eisen. Het is zwak als je een afwijzing accepteert. Dit ‘boys will be boys’ is een excuus voor hun negatief gedrag.”

‘Seks is iets waar je zelf de regisseur over bent’

“De tweede denkfout is dat het lijkt alsof seks iets onvermijdelijks is, door hormonen aangestuurd”, zegt Leusink. “Alsof je er zelf niets aan kunt doen. Alsof iemand die zich aantrekkelijk kleedt het signaal geeft dat je vanzelfsprekend seksuele toegang tot diegene hebt. Seks is iets waar je zelf de regisseur over bent. Dat geldt ook voor een ander. Dat betekent dat als je samen seks wilt je daarover moet communiceren. Dat blijkt voor mannen lastig. Maar een man kan leren om met frustraties om te gaan en tegelijkertijd trouw te blijven aan zijn seksuele verlangens.”

Het Avans Open College is gratis bij te wonen. Aanmelden is verplicht. Het college begint om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?